Kültür hayatına kazandırılan her kitap beni fazlasıyla mutlu eder. Çünkü kitapla ve okumakla kurtulacak bu aziz milletin aydınlık yarınlarını emanet edeceği bu gençlik. En önemlisi de biz kutsal kitabı "İkra (Oku)" diye başlayan bir inancın bahtiyar mensuplarıyız.

Seneca'nın dediği gibi "Bir kitap bin hapishane kapatır." Doğru zamanda doğru şeyler yazan şair ve yazarlar bu ülkeye çok şeyler katıyorlar. Onların kıymetini bilelim.
    Her sene en az bir kitap çıkaran istikrarlı yazarlarımızdan biridir eğitimci-yazar Ahmet Sezgin. O ferasetli bir gençliğin okumakla neşet edeceğini düşünen ve gençler için yazan bir yazardır. Bugüne kadar onlarca kitap kazandırdı kütüphanelerimize. Bunlar arasında aşağıdaki kitapları sayabiliriz: “Türk Edebiyatında Ölüm Şiirleri Antolojisi” (Cengiz Yalçın ile), “Güllerimi Ver Anne” (Şiir), “Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi” (Biyografi), “Aşk Medeniyetine Yolculuk” (Deneme), “Kırk Yazardan Kırk Hikâye”, “Ortaokullar İçin Hikâye Seçkisi”, “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız” (Derleme), “Hüzün Yağmurları” (Şiir)
    Kıymetli dost Ahmet Sezgin son olarak "Ayağa Kalk Sakarya" adlı deneme kitabını kaleme alarak düşünce dünyamıza son derece güzel bir hediye sundu. Sezgin, adını Necip Fazıl'dan ilhamla koyduğu "Ayağa Kalk Sakarya" kitabını büyük bir nezaket örneği göstererek ve de adımıza imzalayarak bizlere ulaştırdı. Bu değerli kitabı elime aldığımda bir dostu görmüş gibi mutlu oldum. Kitap, kapağıyla ve içeriğiyle güzel görünüyor. Kargodan alır almaz incelemeye koyuldum. İlk fırsatta da büyük bir keyifle ve rikkatle okuyup bitirdim. 
    Yüreği insan ve memleket sevgisiyle dolu, hoşgörü timsali iyi bir eğitimci olan Ahmet Hocamın son derleme kitaplarının ardından çok kısa bir fasıla vererek yeni(den) kitap çıkarmasına en çok da bizim gibi sadık okurları sevindi. Hocam  her zaman olduğu gibi yine sevindirdi bizi. Zira kaleme aldığı birbirinden güzel ve özgün denemelerle hayatımıza renk kattı.  Kalemi ve kelâmı daim ve kaim olsun. İyi ki varlar, iyi ki tanımışız kendisini. 
    Ahmet Sezgin Hocam şiir tadında birbirinden güzel yazılarıyla tanıdığım çok iyi bir denemecidir. Çok zengin bir kelime dağarcığı vardır. Aynı zamanda şair olması onun denemelerine bambaşka bir güzellik ve şiirsellik katmaktadır. Türkçemiz onun mahir kaleminde adeta masmavi göklere kanatlanır. O, söz bayrağımız olan aziz Türkçeyi  bir kuyumcu titizliğiyle işler. Savrukluk ve dağınıklık onun yazılarında görülmez. Kelimeler onun yazılarında adeta raks ederek satırlara sığmaz olur. Kelimeleri adeta bir  duvar ustası titizliğiyle bir araya getirir. Yazılarında sadelikle derinliği bir arada tutmayı başarır.  
    Ahmet Sezgin bütün yazdıklarında olduğu gibi bu kıymetli eserinde de okuyucuya üst perdeden ahkâm kesmiyor. Akıl hocalığı yapmıyor. Büyük bir mahviyet ve vakar içerisinde okurun elinden tutup onunla bir dizi kültür ve medeniyet yolculuğuna çıkıyor. Bize, içinde yaşadığımız hâlde, bir türlü farkına varamadığımız güzellikleri ve zenginlikleri temaşa ettiriyor. 144 sayfadan meydana gelen "Ayağa Kalk Sakarya" kitabı sevgi, vefa, erdem, Kur'an, ezan, Türklük, şiirin önemi, birlik ve beraberlik, Çanakkale ruhu, şehitlik, Mehmetçik, hakkaniyet, kültür emperyalizmi, yabancılaşma, sosyal medya, eğitim hayatımız, idealist öğretmen, umut, okumanın önemi ve  aile gibi kavramları enine boyuna irdeliyor.  Mehmet Akif, Necip Fazıl, Rasim Özdenören ve Cemil Meriç gibi şahsiyetleri geniş bir çerçeveden ele alarak gençlerimizin kendilerini rol model edinmesi için büyük bir özenle tanıtıyor.     
    Bu toprağın gür sesi olarak gördüğüm Ahmet Sezgin, Ayağa Kalk Sakarya" kitabında birbirinden güzel 30 yazıya yer veriyor. Bu yazıların başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum:  "Gül Yaprağı Olabilmek", "Güzel ve Erdemli Toplum Olma İdeali", "Huzurlu Yuvayla Cennet Olan Aile", "Kültüre Dönüşen Okuma Yolculuğumuz", "Karakter Abidesi Mehmet Akif'i Tanıyor muyuz?, "Sakarya Türküsü Şairi Necip Fazıl", "Gül Yetiştiren Adam'ın Hayatımızdaki İzdüşümü", "Bir Hakikat Âşığı: Cemil Meriç", "Felçli Şaire Şifa Olan Şiir", "Türk Kavramı Üzerine", "Şiire Âşık Bir Millettik", "Mehmetçik ve Şehitlerimiz", "Çanakkale Zaferi ve Ruhu","İki Manevî Temel: Kur'an ve Ezan", "Haç-Hilâl Savaşı ve Biz", Haksızlığa Karşı Dilsiz Şeytan Olma(ma)k", "Kültür Emperyalizminden Millî Kültüre", "Yabancılaşmaya ve Mankurtlara Karşı", "Hayatımızda Ne Çok Ne Az?", "Yanlış Söylenen ve Anlaşılan Sözler", "Sosyal Medya Üzerine Bir Hasbihâl", "Nasılsın Dostum?", "Kariyerli Canavarlar mı İyi İnsanlar mı?", "Eğitimde Pürmelâl Hâlimiz", "Özlediğimiz İdealist Öğretmen", "Nereye Gidiyorsunuz?", "Hakk'a Tapan Milletin Dirilişi", "Göçükteki Canlar ve Yeşeren Umutlar", "Ya Ben Öleyim mi Söylemeyince?", "Ayağa Kalk Sakarya"
    Başta gençler olmak üzere tüm okurların, bizi bize anlatan, bize yitiklerimizin izini sürmemizi sağlayan bu kıymetli eseri keyifle okuyacağından, ellerinden bırakamayacaklarından eminim. Güzel insan Ahmet Sezgin'e bize dünümüzü ve yitik hazinelerimizi hatırlattığı için samimi teşekkürlerimizi sunuyor, "daha nicelerine" diyoruz.