Geçen hafta makalemi yazarken emeklilerden biri yanıma geldi. Benden emeklilerin halini yazmamı istedi. Nasip bugüneymiş. Bugünkü makalemi bu konuya ayırdım.

Emekliler geçinemiyor. Yapılan son zamlarla SSK BAĞKUR emeklilerin 10000 TL oldu maaşları.Bu paralarla nasıl ay sonu gelecek inanın bana bilmiyorum. Emekli hele birde kiradaysa iş daha zor. Kira elektrik su doğalgaz ödemeleri ay sonu zor.

Eski okulumda kantinde kantinde çalışan arkadaşlarla ve öğretmen arkadaşlarla sohbet ediyorduk. Sohbet geçime geldi. Ben kantin çalışanına nasıl geçiniyorsun diye sordum. Bana "Nizamettin Hocam bizlerin evinde meyve ve sebze az tüketilir zeytin peynir ikinci üçüncü kalite yeriz. Ancak böyle geçinmeye çalışıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ne hikmetse emeklilere zam yaparken şartları zorluyamıyor. Ondan dolayı emekliler çok düşük maaş almakta. Ocak 2024 maaşlarında emeklilere verdiği paraya ek olarak 5000 TL de seyyanen zam yaparsa Allah bilir ya belki hallerinde biraz daha bir düzelme olabilir. Bu olur mu olur derim.

Bakınız efsane Başbakan Rahmetli Necmettin ERBAKAN iktidarda kaldığı altı ay gibi kısa bir sürede her kesime akıl tutulması zamlar yaptı. Emeklilere yüzde yüz otuz gibi bir zam yaparak emeklilerin bir nebze olsun rahat nefes alması için önemli bir adım atmıştı. Avrupa Amerika o yüzden onu iktidarda bırakmadı. Halk olarakta halkımız arkasında duramadığından altı ayın sonunda rezil bir işle iktidardan uzaklaştırıldı. Eğer halkımız Rahmetlinin arkasında durabilseydi bugün geldiğimiz noktada uçmuştuk. Bizleri kimse tutamazdı.

Reisin arkasında halk desteği var. Avrupa Amerika bir darbe girişiminde bulundu da halkımız Reisimizin arkasında durduğundan darbe girişimi iptal oldu. Bundan dolayı Reisimiz emeklilere Rahmetlinin verdiği zamlar gibi zam verse belki Avrupa Amerika rahatsız olacak fakat halkımızın sayesinde kötü emellerine ulaşamayacaklar halkımızın desteğiyle. Ondan dolayı Reis bu adımı atmalıdır. Başka türlü emeklilerimiz rahat bir nefes alamayacak.

Reisimiz milli görüş geleneğinden gelmekte. Ondan dolayı milli görüşü bildiğinden bu adımı atmasında bir zorluk olacağını düşünmüyorum. Gelinen noktada Avrupa ve Amerikaya bir yönüyle hayır diyebilmeli. Neticede halkımızın yüzde elli gibi bir desteğini alarak iktidarda kalmakta. Bu yüzde elli oyun içerisinde en az yüzde elli gibi emeklilerimizin oyunu almakta olması onların gözde çıkarılmamasını gerekli kılmakta.

Emekliler her biri yaklaşık yirmi beş sene bu ülkeye ve devlete hizmet ederek emekli olmakta. Ondan dolayı emeklerinin karşılığını almaları en doğal haklarıdır diye düşünmekteyim. Emeklerinin karşılığını vermemiz sosyal devlet olmanın gereğidir.

 Emekliler baş belası değildirler. Aksine baştacıdırlar...