Merhaba değerli okurlar geçen hafta dil gelişimi üzerinde durmuştum. Bu hafta yazımda dil gelişimdeki bozukluklardan bahsetmek istiyorum.Dil ve konuşma bozukluklarının nedenlerini organik ve fonksiyonel bozukluklar olarak ikiye ayırıyoruz.

Organik bozukluklar ağızda yapı bozukluğu, merkezi sinir sistemi bozuklukları, duyu organlarındaki bozukluklar(görme, işitme kaybı), bilişsel bozukluklar (zeka gerilikleri), fonksiyonel bozukluklar çocuğun yaşadığı çevre, ailede yöresel dilin konuşulması, ciddi sosyal ve duygusal bozukluklar, aile içi problemler, ciddi duygusal sorunu olan çocuklar şekilde sıralanabilir. Çocuklardaki ses bozukluğunu gidermek için uzmanlar olarak bozukluğun nedeni ve türünü belirleyerek çocukları uygun konuşma eğitime alıyoruz. 

Yazımın  devamında kekemelikten bahsedeceğim. Ritim bozuklukları kapsamında değerlendirmekteyiz kekemeliği.

Kekemelik gerekli olan sesler heceler veya sözcüklerde uzatma, tekrarlama irkilme, duraklama ve bazen de bunların yanında el, yüz, kol ve vücut hareketleri ile konuşmanın ritim ve akıcılığında oluşan bozukluk olarak tanımlanır.2-4 yaşları arasındaki çocuklarda kekemeliğe sıklıkla rastlanır. Çocukları kekemelikte birincil ve ikincil devre olmak üzere iki grupta inceliyoruz.

Birincil devre kekemelikte sorun sadece konuşmanın kendisinde bulunmaktadır. Konuşma sırasında kararsızlık, tutulma, tekrarlama veya uzatma şeklinde akıcılıkla ilgili görünen bozukluktur. Çocuk konuşmasının sorunlu olduğunu ya da başkalarından farklı olduğunun farkında olmadığı için konuşmaktan çekinmez. 

İkinci devre kekemelikte konuşmanın kendisiyle birlikte konuşmaya eşlik eden jest mimik ve vücut hareketleriyle de birtakım görüntüler olur.Konuşan kişide konuşmaya başlayamama duraklama tekrarlama patlama ve uzatma gibi belirtiler görülür. Bu belirtilere jest, mimik,el,kol vücut hareketleri de katılır.Kişi konuşmasının bozuk olduğunun farkında olduğu için kekelerim  kaygısı taşır. Bu kaygı kişinin tekrar kekelemesinin nedenidir.

Kekemelikte konuşmanın akıcılığını bozan engelleri ortadan kaldırmak, çocuk tarafından problemini çözmesi için istekli hale getirmek gerekir.  Detaylı bilgi ve iletişim için [email protected] adresinden ve psikologmerveak adresinden https://instagram.com/psikologmerveak?igshid=ZjE2NGZiNDQ= bağlantı üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.