Milyonlarca memur ve emeklinin ocak ayında alacağı maaş artışı için gözler enflasyon verilerine çevrilirken, yeni bir hesaplama gündeme geldi. Akbank Ekonomik Araştırmalar’ın yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 30 seviyesinde korumasıyla birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklilerinin olası zam oranları yeniden hesaplandı. Tahminin gerçekleşmesi halinde 2026’nın ikinci yarısındaki 6 aylık enflasyonun yüzde 10,4 seviyesinde oluşması bekleniyor. Bu senaryoda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 10,4, memur ve memur emeklilerinin ise yaklaşık yüzde 8,34 oranında artış alabileceği öngörülüyor.
Memur ve emekli zammında gözler enflasyon verilerinde
Ocak ayında uygulanacak maaş artışlarının belirlenmesinde yılın ikinci yarısındaki enflasyon verileri kritik rol oynayacak.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı, 2026 yılının ikinci yarısında gerçekleşen 6 aylık enflasyona göre belirlenecek.
Memur ve memur emeklilerinin maaş artışında ise toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 7’lik zam ile oluşacak enflasyon farkı birlikte hesaplamaya dahil edilecek.
Bu nedenle önümüzdeki aylarda açıklanacak enflasyon verileri nihai zam oranını belirleyecek.
İki aylık enflasyon yüzde 3,65 oldu
Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 1,78, ağustos ayında ise yüzde 1,84 olarak gerçekleşti.
Bu iki aylık dönemde kümülatif enflasyon yüzde 3,65 seviyesine ulaştı.
Milyonlarca memur ve emeklinin gözü şimdi 5 Ekim Pazartesi günü açıklanacak eylül ayı enflasyon verisine çevrildi.
Eylül verisinin açıklanmasıyla birlikte üç aylık enflasyon farkı da daha net hale gelecek.
Akbank yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 30’da tuttu
Akbank Ekonomik Araştırmalar, eylül ayına ilişkin enflasyon tahminini de açıkladı.
Kuruma göre eylül ayında TÜFE’nin yüzde 2,1 artması, yıllık enflasyonun ise yüzde 30,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Yıl sonu enflasyon tahmininde ise değişikliğe gidilmedi. Akbank, 2026 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 30 seviyesinde korudu.
Bu tahmin, ocak ayında yapılacak maaş artışlarına yönelik yeni hesaplamaların da temelini oluşturdu.
6 aylık enflasyon yüzde 10,4 olabilir
Yıl sonu enflasyonunun yüzde 30 seviyesinde gerçekleşmesi halinde yılın ikinci yarısındaki 6 aylık enflasyonun yüzde 10,4’e ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bu senaryoda 6 aylık enflasyon farkının yüzde 3,18 seviyesinde oluşması bekleniyor.
Ancak bu oranlar henüz kesinleşmiş değil. Nihai zam oranı, eylül, ekim, kasım ve aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından netleşecek.
SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 10,4 zam hesabı
Tahminlerin gerçekleşmesi halinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak ayında yüzde 10,4 oranında maaş artışı alabileceği hesaplanıyor.
Bu oran üzerinden yapılan hesaplamada en düşük emekli maaşının 23 bin 552 liradan yaklaşık 26 bin 1 liraya yükselmesi öngörülüyor.
Ancak en düşük emekli aylığına ilişkin nihai tutar, yalnızca enflasyon hesabına değil yapılabilecek yasal düzenlemelere de bağlı olacak.
Memur ve memur emeklisine yüzde 8,34 hesabı
Memur ve memur emeklilerinde ise toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkının birlikte hesaplanması bekleniyor.
Mevcut tahmine göre toplam artış oranının yüzde 8,34 seviyesinde oluşabileceği öngörülüyor.
Bu senaryoda en düşük memur maaşının 70 bin 224 liradan yaklaşık 76 bin 80 liraya çıkması hesaplanıyor.
Kesin oran ise yılın son dört ayına ait enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından belli olacak.




