Peş peşe aynı konular normalde okuyucuyu sıkar ama şimdi yazmazsak ne zaman yazacağız?  Geçen hafta yazıp konudan kısmen bahsetmiştim, şimdi yine yazıyorum. Trabzon tarihi günlerini yaşıyor, her yer kalabalık. Öyle kalabalık ki tabiri caizse Uzun Sokak’ta ine atsan yere düşmez. Oteller, konaklama yerleri, pansiyonlar, tatil beldelerimiz tam kapasite çalışıyor.

Yaylalar, köyler cıvıl cıvıl. Her ilçede panayırlar, festivaller, yayla şenlikleri devam ediyor. Neredeyse her hafta sonu bir yaylada şenlik var. Sürmene ve Akçaabat’ta muhteşem festivaller yapıldı. Kaldırım Yayla şenlikleri, Sis Dağı Otçu şenlikleri yapıldı. Emeği geçenleri kutluyorum.

Çoğunluğu Körfez ülkesinden gelen yabancı turistlerle dolu her yer. Avrupa’da aşırı sıcaklardan insanlar sokakta ölürken, Trabzon’da yaylalarda yorganla yatıyoruz. Allah vergisi yeşilimiz ve iklimimiz sayesinde bu durumu bundan böyle güzel bir fırsata inşallah dönüştürebiliriz.

Turizm adına bütün bu olumlu güzel gelişmeleri, yaşadığımız bu altın dönemi fırsata çevirirken, bazıları da boş durmuyor tabi. Trabzon üzerinden müthiş bir algı çevriliyor. Özellikle Trabzonspor’un şampiyonluk kutlamalarında da hiçbir olumsuz durumun yaşanmaması, bütün gözleri Trabzon üzerine bırakmış.  

Son birkaç aydır Trabzon sürekli gündemde. Sosyal medyada özellikle sürekli Trabzon ile ilgili yazıp çizilenlerin haddi hesabı yok. Bilen de yazıyor, bilmeyen de. Hatta gelip görmeyenler bile yazıyor, yeter ki ters algı olsun!

Neymiş efendim, “her yer Arap turistmiş”, “tabelalar Arapçaymış” en çok bunun üzerinden yaygara koparılıyor. Ne yani turistlerle ilgili iletişime geçmek için, yön göstermek için esnaf sizden izin mi alsın? Turistik beldelerin birçoğunda vardır böyle tabelalar. Oradaki turist çoğunlukla hangi ülkeden geliyorsa onun dilinden yazılıyor, ne var bunda?

Çoğu turistik yerlerde Fransızca, Almanca, İngilizce, hatta diğer dillerden tabelalar varken ve kimse rahatsız olmazken, Trabzon’da Arapça tabelalar niye rahatsızlık veriyor anlamış değilim.

Turistin ve turizmin dili ya da tabiiyeti olmaz. Welcome yazan tabela rahatsızlık vermez de Arapça yazılan “hoş geldiniz” tabelası göze batar bazı gözü çıkasıcalara! Pandemiden sonra iki yıldır gelmeyen turistler sayesinde esnafın nefes alması bazı nefesi kesilesiceleri rahatsız ediyor nedense!

Aynı tepkiyi Avrupa’dan gelen turistlere kimse göstermezken, ki göstermesin zaten, fakat Trabzon ekonomisine sıcak para bırakan bu turistlere tepkiniz nedir böyle?  Nedir bu Trabzon düşmanlığınız?  Nedir Trabzon ile alıp veremediğiniz?

Ey Trabzon düşmanları kendinize gelin, burası yedi düvele meydan okuyan Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği, Kanuni’nin doğduğu kadim bir kenttir. Bu topraklarda yanlış olmaz, kimseye de yanlış yaptırılmaz.

Turizm adına, herkes yazdığına, söylediğine dikkat etsin, başka Trabzon yok! Şimdi Trabzon ve bölge turizmi için tek yürek olma vaktidir. Sağlıcakla kalın.