Samsunlu (Termeli) şair ve yazar Ahmet Sezgin Hoca bugüne kadar muhtelif  yayın organlarında yayımladığı denemelerini "Ayağa Kalk Sakarya" adıyla iki kapak arasına alarak okuyucusuyla buluşturdu. 144 sayfalık kitap Etüt Yayınları tarafından yayımlandı.

Ahmet Sezgin, bugüne kadar birçok gazete ve dergide kalemiyle ve kelâmıyla insanları aydınlattı. 1987-1988 yılları arasında bir grup üniversiteli arkadaşıyla “Mesaj” isimli bir kültür-edebiyat dergisi çıkardı. Deneme, inceleme, biyografi, anı, hikâye ve şiirleri Güneysu, Mavera, Türk Edebiyatı, İslâmî Edebiyat, Kırağı, Kültür Dünyası, Çınar, Ay Vakti, Yedi İklim, Yolcu, Berceste, Bir Nokta, Arkesanat, Samsun Kültür Sanat, Tüm Şehir, Dört Mevsim Edebiyat, Bilgi Pınarı gibi dergilerle birçok ulusal gazetede yayımlandı.  

Ahmet Sezgin Hocam bundan dokuz yıl evvel "Aşk Medeniyetine Yolculuk" adında bir deneme kitabı daha yayımlamıştı. Adıma imzalayıp gönderdiği o kitabı da büyük bir keyifle okumuştum. Dokuz sene sonra yayımladığı  "Ayağa Kalk Sakarya" kitabını da aynı keyifle okudum. Çünkü Sezgin'in dünkü denemelerde olduğu gibi, bugünkü denemelerinde de derin bir tefekkür, keskin bir şuur ve milli hassasiyet kendini açıkça göstermektedir.

Ahmet Sezgin, Yahya Kemal'in deyimiyle kökü mâzide olan âtîdir. O, aşk medeniyetinin yorulmak nedir bilmeyen yolcusudur. "Aşk Medeniyetine Yolculuk"unu ilk günkü aşkla ve şevkle sürdürmektedir. Bu yolculukta yanında hep milletinin değerleri ve değerlileri vardır. Derinlikli okumalarını hiç ihmal etmediği için her dem yenidir.

Ahmet Sezgin Hoca, bütün eserlerinde olduğu gibi bu son eserinde de kelime seçimi konusunda çok titiz davranıyor. O, tabir caizse henüz rüştünü ispatlamamış (halka mal olmamış), yeniyetme kelimeleri kullanmıyor. Milletin benimsediği kelimelere rağbet ediyor.

Muhterem dost Ahmet Sezgin'in kaleme aldığı Etüt Yayınları bünyesinde okuyucuyla buluşan "Ayağa Kalk Sakarya" deneme kitabında altı çizilmesi gereken çok fazla cümle var. Çünkü Sezgin'in cümleleri aforizmaları andırıyor. Söz sandığındaki kelime ve tefekkür zenginliği dikkat çekiyor. Dikkatli okuyucu bunu ilk sayfalarda fark edecektir.

Kıymetli yazar Ahmet Sezgin bu toprağın sesi, bu milletin duygu ve düşüncelerinin tercümanı, her yönüyle yerli ve milli... O, bizi biz yapan değerlerimizi yaşatmak için kalemiyle ve kelâmıyla kendi çapında örnek bir mücadele veriyor. Hak ve hakikat yolunda emin adımlarla yürüyor, yürümekle de kalmayıp bu kutlu yolda kendine yol arkadaşı arıyor.

Gönül çeşmesini hak ve hakikat zemzemiyle dolduran Ahmet Sezgin için bayrak, vatan ve millet kavramları her şeyden önce geliyor. Bu minvalde hayattaki önemli değerlerimizi sıralayarak şu nihai hükmü veriyor: "Sevgi, dostluk, kardeşlik, aile, akraba ve komşuluk ilişkileri, edep, merhamet, iyilik, yardımseverlik, vefa, bağışlama, hoşgörü, adalet, barış, özgürlük, inanma, takva, tezekkür, diğerkâmlık, cömertlik, kahramanlık, vatanseverlik, dürüstlük, doğruluk, ilim, bilgelik, güzellik, ihlâs, fedakârlık, tefekkür, şükür, azim, tevekkül, kanaat, sabır, dua, tövbe… Bunlar, bizi “esfel-i safilin”den (hayvandan aşağı derekesinden) kurtarıp “eşref-i mahlûkat” (mahlûkların en şereflisi) derecesine yükselten, yani bizi hakiki insan yapan erdemler… Bu manevî değerleri yaşadığımız oranda insanız ve o oranda kişilik sahibiyiz, o oranda mutlu, sağlıklı ve dengeli bir hayatımız olabilir."

Eğitimci-yazar Ahmet Sezgin "Ayağa Kalk Sakarya" isimli deneme kitabında mevcut meselelere vicdanlı Müslüman bir eğitimcinin gönül gözünden bakıyor. Eğitim, kültür, sanat, edebiyat, irfan, İslâm, toplum, istiklâl ve istikbal kavramlarıyla ilgili yerli, millî ve doğru mesajlar veriyor okuyucularına. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

"Filistinli çocuklar, Yahudi Golyad'a sapanlarla taş atarken Suriyeli, Iraklı çocukların cesetleri kıyılar vururken; Kerküklü, Türkistanlı bebekler yetim ve öksüz kalırken bizler modern Ebrehe ve ordularına pişmiş taşlar atacak ebabil kuşlarını mı bekliyoruz sıcak yuvalarımızda zillet içinde? McDonald's'ta yemek yiyip Coca Cola ve Nescafe eşliğinde Marlbora içerken, Mercedes ile gittiğimiz yedi yıldızlı otellerde iftar ziyafetleri verirken, dolar ve borsayla birlikte zikir yaparken; mazlumlar da zulüm, kan ve gözyaşı içindeyken cennet hayali mi kuruyoruz sahi? Bakara Suresi'ndeki 'Yoksa sizden öncekilerin çektikleriyle karşılaşmadan cennete girebileceğinizi mi sandınız?' ayetini derinden hiç düşündük mü?"

"İstikbal ve istiklâlimiz ne tek başına bilim ve teknolojide ne de ahlâkını yitirmiş ve canavarlaşmış Batı medeniyetindedir. Büyük Türkiye'nin istikbal ve istiklâli, aydınlık ve huzuru kendi kültür ve medeniyetimizin ışığında bilgili, ahlâklı, vatansever, geniş ufuklu, onurlu, sorumlu, kişilikli, merhametli, adaletli, dürüst, cesur ve çalışkan olarak yetiştireceğimiz idealist bir gençlikle 'kökü mâzide olan âti' bir millet olmamıza bağlıdır."

"Ayağa Kalk Sakarya" kitabı mutlaka okunması gereken faydalı bir eser olarak kütüphanelerimizdeki müstesna yerini aldı. Umarım hak ettiği okuyucusunu bulur da okuyanlar istifade ederler. Özellikle lise çağındaki gençlerimize bunu ve bunun gibi kıymetli kitapları okutabilirsek onların kültür, sanat ve edebiyata ilgi ve eğilimlerini artırabiliriz.

Müslümanca ve Türkçe bir hayat yaşamak için bizlere rehber olabilecek böyle kıymetli bir eseri kültür ve edebiyat dünyamıza hediye eden Ahmet Sezgin Hocam'a bir okuru olarak çok teşekkür ediyorum. Rabbim hak ve hakikati haykıran kalemine güç versin.