Çömlekçi tertemiz bir Liman mahallesi idi.
Trabzon’un bırakın ilçelerini, köylerinin minibüsleri bile oradan kalkardı.
Her köyün bir kahvehanesi vardı.
Buğday depolarının arkasında mahallenin çocukları futbol maçları oynardı.
Trabzonspor’a transfer olan Arafilboyunun çocukları Cemil Usta ve Bekir Barçın’lar da oradan çıktılar.
Sonrasında bizim kuşak  Vedat’lar, Ömer’ler, Levent’ler arkadan geldi.
Sarp kapısının açılmasından sonra Çömlekçi ticaretin merkezi idi.
Çömlekçi’nin Çarşamba pazarı meşhurdur. Önce bu pazarların içine korsan Rus pazarları girdi.
Ve zamanla Çarşamba pazarı kalktı ve orası komple Rus pazarı oldu.
Yalı caddesindeki evler otele dönüştürüldü; sonrasında ise arka sokaklardakiler, köy araçlarının kalkmasının beklendiği kahvahaneler de cafetarya oldu.
Çömlekçi’nin yarattığı asayiş sıkıntısı onlarca gencimizi mezara, onlarcasını da gencecik yaşta cezaevine gönderdi. Öyle günler oldu ki, aynı günde gazetenin sürmanşetine de manşetine de Çömlekçi’de işlenen iki ayrı cinayeti manşet yapmak durumunda kaldık.
2010’larda Çömlekçi ile ilgili de dönüşüm süreci başladı.
Nov Otel’de 2011 seçimleri öncesinde Erdoğan Bayraktar’la televizyon sohbeti yaparken  danışmanları ellerinde dönüşüm projeleri ile geldi. Bir de Akyazı stadının yapılacağına yönelik stadyum fotoğraflarıyla.
Gerçekten de zaman içinde Erdoğan Bayraktar’ın kararlılığı ile istimlakler başladı.
Belediye eski Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu döneminde ikinci kısım içinde görüşmeler hızlandı. Ancak dönemin mahalle muhtarı Refik Günaydın ile Dernek kuran Erbakan’ın dava arkadaşı Dursun Ali Düzenli başkanla bir türlü ortak noktada buluşamadı. Düzenli Çömlekçiyi iş adamlarına verin dedi, Başkan ise hukuki altyapısı yok cevabını verdi
Cengiz Çolak’ın yakın takibi ile birlikte de görüşmeler olumlu sonuç verdi. Ve doğu tarafından yıkımlar başladı.
Çömlekçi projesi çok ama çok önemli. Çömlekçi projesi önce Esentepe ve Arafilboyu ile birlikte Usta Otel ve Benli Palas’ın olduğu alanlara çıkarılmıştı. Çerve ve Şehircilik bakanlığı ekonominin rahatlaması halinde buraları yeniden gündemine alabilecektir.
Geride kalan hafta sonu TOKİ’nin Basın Danışmanı Uğur Dülekalp aradı ‘Abi sayfayı yollama Başkanımızın Trabzon’a müjdesi var’ dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile TOKİ’nin Trabzonlu evladı Ömer Bulut cesur bir adım attılar. Ve Çömlekçi’nin ilk bölümünün ihalesini yaptılar.
Artık Çömlekçi Doğu’dan başlayacak 100’ün üzerinde konut 20’nin üzerinde dükkan ve işyeri ile birlikte yeni bir yaşam alanı olacak.
Ve devamında da ikinci etap olarak diğer yıkımlar yapılacak, dönüşüm tarihi binalar hariç tünele kadar gidecek. Sonrasında Taşbaşı rambası ve içeriye doğru fırınların aradan çıkan merdivenlerin olduğu alanlar ile Sağıroğlu otelin sağ ve solundan inen aralardan aşağıya doğru dönüşüm yapılacak.
Biliyoruz ki, TOKİ Başkanı Ömer Bulut için sadece Trabzon yok? Türkiye’nin 81 iline hizmet eden bir bürokrat Ömer Bulut.
Ancak o Ömer Bulut da Çömlekçi’nin Trabzon’a yarattığı sorunu biliyor.
Limanla birleştiğinde orada kurulacak olan yeni ticaret merkezinin katacağı değeri görüyor.
Ve doğduğu topraklar Trabzon için hasssayet gösteriyor. Sayın Bulut’a bu hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyoruz. Eğer Çömlekçi’nin birinci kısmını ihale etti, ikinci kısmını da yıktığı anda bu kentin kahramanlarından birisi Ömer Bulut olacaktır.
Trabzon’da projeler konuşulur, tartışılır, çizilir ve Trabzon yerel basını takip eder er ya da geç biter.
Trabzon yatırım adası ile Çömlekçi projesi ile Kanuni Bulvarı ve Çimento fabrikasının yeri ile Demiryolunun gelmesi ile Büyükşehir belediyesinin yaptığı  Pazarkapı projeleri ve Ortahisar belediyesinin yaptığı tünel akvaryum projeleri MEGA kent olacak.
Havalimanı demiyorum. Artık Rize’de ve Giresun’da var.
Eğer ikinci pist yapılacaksa evet.
Yine kuzeyde istimlak edilecek ve yeni pistin hemen yanına dolgularla birlikte modern yeni bir pist yapılarak yeni terminal binaları ile Trabzon havalimanı modernleştirilecekse evet.
Havalimanından önce Güney çevre yolu var.
Kanuni bitttiğinde Güney çevre yolunun başlaması kentin gelecek 100 yılını kurtaracaktır.