Futbol... Trabzonspor... O sene bu sene... Yetmez, bundan sonra her sene... Futbolla yatıp kalkan şehir... Nereye baksanız "bordo-mavi." Şampiyonluk... Trafik lambalarında bile şampiyonluk yaşanıyor. Bir de "öteki Trabzon" var.

Turizm... Ekonomi... Yatırım... Üretim... Hamsi... Fındık... İhracat… Gelelim konumuza. Önce tarihi Trabzon Lisesi…

Trabzon Lisesi gibi köklü geleneklere sahip bir öğretim kurumunda özellikle 1950'lerden önce okumuş olanlar çok şanslı kişilerdir. Her okulda olduğu gibi, Trabzon Lisesinde de her dönem öğrencilerinin saymakla bitmeyecek güzel anıları vardır. Yazımızın başlığı… Trabzon Kız Meslek Lisesi…

Pratik Sanat Okulu. Trabzon Enstitüsü, Kız Sanat Ortaokulu. Kız Meslek Lisesi. Ve Yeni ad İle: Trabzon Ortahisar Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...

Öncelikle belirtmek isterim. Bir okulun adı bu kadar uzun olmaz. Bunu değiştirenlere duyurulur. Sadeleştirilmelidir.

Cumhuriyet döneminde kurulan önemli okulları vardır: Trabzon Lisesi. Kastamonu Lisesi ve Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi gibi. Bu ve buna benzer okullar, Cumhuriyetimizin mihenk taşlarıdır. Gurur kaynaklarımızdır.

Bu okullarda verilen eğitim ve öğretim, bugünkü en önemli üniversitelerimizin üzerindeydiler. Bu okulda yetişenler, genç cumhuriyetin yükselmesinde, gelişmesinde önemli katkılar sunmuşlardır..

Bunlardan biri de eski adıyla Trabzon Kız Meslek Lisesidir. Çağdaş medeniyetin gelişiminde, özelliklede genç kızlarımızın eğitiminde büyük katkıları olmuştur. Bu okulun tarihçesine şöyle bir göz atalım:

Trabzon Kız Meslek Lisesi, 1935-1936 eğitim-öğretim yılında Pratik Sanat Okulu olarak tarihi Kostaki Konağı’nda eğitim-öğretime açılmıştır.

1936-1937 eğitim-öğretim yılında Trabzon Enstitüsü aynı binada eğitim-öğretime başlamıştır. Uzun yıllar bu şekilde hizmet veren okul,1961-1962 eğitim-öğretim yılında Kız Sanat Orta Okulu ilave edilmiştir.

1972-1973 eğitim-öğretim yılında Kız Meslek Lisesi eğitim-öğretime başlamış ve 1988 yılına kadar eğitim-öğretim Kostaki Konağı’nda devam etmiştir.

1988 yılında Kültür Bakanlığının Kostaki Konağı’nı müze olarak tahsis etmesi üzerine Okul, Nemlioğlu Konağı’na taşınmıştır.

1990-1991 eğitim-öğretim yılında Anadolu Meslek Kız Meslek Lisesi eğitim-öğretim faaliyetine başlayan okul, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında ise İMKB'nin yaptırdığı Yeni cuma Mahallesi’ndeki yeni binasında İMKB Anadolu Kız Meslek ve Meslek Lisesi adıyla taşınmış ve eğitim-öğretime devam etmiştir.

Trabzon Kız Meslek Lisesini; Trabzon’da muhabirlik yaptığım yıllarında tanımıştım. (1980-1990)Dönemin Kız Meslek Lisesi müdiresi İnci Ergüney, çağdaş Türk kadınını temsil eden, efsane müdürüydü. Medyatikti güzel ve genç kız öğrencileri marifetiyle gerçekleştirilen defile ve sergilerin, genç bir muhabir olarak müdavimlerindendik.

Okulun bugünkü durumuna göz atarsak: Okul müdiresi Lütfüye Kul Ercan ve bazı öğretmenleriyle, Ankara’daki ‘Trabzon Günleri’nde tanıştık. Müdür ve ekibi Başkent’te Trabzon’u ve dolayısıyla okullarını başarıyla temsil ettiler. Müdür Ercan ve ekibinin gurur veren başarıları, üstün nitelikleri, sergi ve etkinlikleri her türlü takdirin ve övgünün üzerindeydi.

Okulda 75 öğretmen,16 atölye, bir kimya laboratuvarı, kütüphanesi, spor salonları ve 23 derslikleri ve 800’e yakın öğrencileri ile bölgedeki başarılarına başarı katıyor.

Okulun sporda, Hentbolda, uluslararası projelerde imzası ve izi var. Ankara’dan izlenen bir öğretim yuvası konumundadır...Kutluyoruz…