İngiltere merkezli yeni bir saldırı başlatıldı. Berat Albayrak ve kurmayları Türk insanının desteği ile bunu da atlatacaktır. Muhalefet de bir yandan erken seçim için alttan alttan çalışıyor.
 
Yerel seçimleri geride bıraktığımızdan bu yana erken seçimle ilgili tartışmalar hiç bitmedi.
 
Corona salgını dünya genelinde ekonomileri alt üst etti.
 
Borsalardaki çöküş, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kaybı altından kalkılacak türden değil.
 
Türkiye’nin, Rusya ve Çin gibi ülkelerin yerel para cinsleriyle ticaret yapma isteği boşuna değilmiş. Dünya ülkeleri gibi Türkiye de bu krizin içine doğru.
 
2018’de yaşanan Rahip Brunson kriziyle tırmandırılan ekonomik saldırılar, Suriye’deki karışıklıklar, mülteciler derken bir türlü önümüzü görecek adımları atamadık.
 
İngiltere merkezli yeni bir saldırı başlatıldı. Berat Albayrak ve kurmayları Türk insanının desteği ile bunu da atlatacaktır.
 
Hal böyle olunca erken genel seçimle Cumhur ittifakını daha da zayıflatma adına başta CHP erken seçim iddiasını gündeme getiriyor.
 
Erken seçimi düşünen sadece muhalefet değil elbette, AK Parti’de olağanüstü mevcut koşulları göz önüne alarak baskın seçimi gündeme getirebilir.
 
Her ne olursa olsun AK Parti ve MHP’nin kendisini iktidardan düşürecek bir adımın içinde olmayacağını belirtmek gerekir.
 
Bunun yanı sıra darbe iddiaları da peşi sıra geldi.
 
Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, Evrensel yazarı Ragıp Zarakolu hakkında ‘Makus kaderden kaçış yok’ yazısı nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu yayınladığı bir videoda da ‘’Dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan’ mesajı gönderdi.
 
Burada partiden kopanlara ve muhtemel Babacan-Davutoğlu ikilisine katılabileceklere gönderme de var kuşkusuz.
 
Daha öncesinde de, ‘’Biz manşetlerle vuruşa vuruşa bu noktaya geldik.’ demişti.
 
Erken seçimle ilgili iddialara MHP Lideri Bahçeli set çektiğini yazalım.
Bahçeli: ‘Müstebit kafalar, millete tepeden bakan anti demokratik emeller, milli iradeyi yok sayan işbirlikçi çevreler, 'bir şekilde' sözüyle ateşle oynamaktadır.
Bu şuursuzların dünü karışık, bugünü zifiri karanlıktır.
Türk milleti bu zalim ve demokrasi muhaliflerine asla müsaade etmeyecek, zamanında yapılacak seçimlerde bu çürükleri sandığın dibine gönderecektir.’
 
Bahçeli Türk siyasetinde çok önemli bir politikacı.
 
Geçmişe baktığımızda AK Parti’yi tek başına iktidara taşıyan 2002 seçimine gidilmesi kararı, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi, 7 Haziran sonrası 1 Kasım erken genel seçimi, başkanlık sistemine gidiş ve en son Süleyman Soylu’nun istifasının geri dönmesinde Bahçeli’nin kritik hamleleri var.
 
Türkiye’de önümüzdeki 2-3 ay ekonomik gelişmeler belirleyici olacak.
 
Salgının etkileri yavaş yavaş çekilmeye başlasa da turizm, ihracat, taşımacılık, küçük-büyük pek çok işletmenin kendine gelmesi zaman alabilir.
 
Türkiye’nin sıcak paraya ihtiyacı var, gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları var.
 
Cumhur ittifakı bu süreci de başarıyla atlatabilirse önünü daha net görecektir.
 
Aksi halde muhalefet senelerdir hayalini kurduğu Erdoğan’sız bir Türkiye için bastıracaktır.
 
Ali Babacan-Ahmet Davutoğlu’nun partileşmesi, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul ve Ankara’yı alması, diğer büyükşehirlerin muhalefetin elinde olması erken seçim tartışmalarını daha da alevlendirebilir.
 
KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Türkiye’de siyasi öngörüleri kabul gören, anketleriyle de isabete yakın neticeler veren tecrübeli isim.
 
Erken seçimden çok seçim sisteminde değişiklik yapma ihtimalinin gündeme gelebileceğini ifade eden Ağırdır, önemli bir analizde bulundu ve şunu dedi:
“Başkanlık sistemini iki turlu olmaktan çıkararak, 51 şartını kaldırarak, bu zorunluluktan kurtulmak daha kolay bir yol gibi görünüyor.’ dedi.
 
Bu konuda muhalefeti ikna etme fırsatları olduğunu düşünüyorum.