Ukrayna bundan iki ay öncesine kadar dünyada en iyi dost olarak Türkiye’yi görmekte idi. Ancak bundan iki ay önce başlayan Rus-Ukrayna savaşı sonucunda Ukraynalılar başta Polonya olmak üzere Avrupanın doğu bloku ülkelerine, o cümleden Türkiye’ye göç ettiler.

Devreye giren NATO sayesinde tamamen haritadan silinmekten kurtaran Ukraynalıların lideri Zelenski ekonomik ve askeri yönden desteklenince Türkiye’yi görmemezlikten gelerek bir anda Türkiye karşıtı bir tutum sergilemeye başladı. Hatta hız alamayarak Yunan parlamentosunda telekonferans yoluyla yapmış olduğu konuşmada 1814 yılında Ukrayna’nın Odessa (Hocabey) kentinde Emmanouil Ksantos, Nikolaos Skoufas ve Athanasios Tsakalof adlı üç Yunan tarafından Türkleri Anadoludan atmak, büyük Yunanistan hayalini gerçekleştirmek düşüncesiyle kurulmuş olan Filiki Eterya örgütünü yere göğe sığdıramadı.

Filiki Eterya önderliğinde örgütlenen bu illegal silahlı örgüt, 1821'de Osmanlı'ya isyan etti. Bunun sonucu olarak Mora Yarımadası'nda olaylar çıktı ve Filiki Eterya örgüt eliyle binlerce Türk vahşice katledildi. İskoç tarihçi George Finlay, Filiki Eterya'nın katliamını şu sözlerle anlatır: "Yaralanan kadınlar, kollarında bebeklerle denize koştu. Yunan güçleri, kadınların üzerine ateş açtı. Bebekler kayalara vurularak öldürüldü. Üç-dört yaşındaki çocuklar denizde boğularak katledildi…"

Vladimir Zelenski, "Bugün Helenizmin bir başka büyük merkezi Odessayı da Ruslara devretti. Tarihteki Dostluk Cemiyeti (Filiki Eterya) burada kurulnuştu. Zelenski, video konferansında Yunanistan'da yeni bir Dostluk Cemiyeti'nin oluşturulabileceğine ve hem Ukrayna'yı hem de Helenizmi kurtarmak için savaşabileceğine inanıyorum. Yunan devrimcileri, dün ya bağımsızlık ya da ölüm diyorlardı. Biz de bugün aynısını söylüyoruz." ifadelerini kullandı. Yunan Parlamentosu ise Zelenski'yi ayakta alkışladı.

Hızını alamayan Zelenski Türkiye’nin yaptıklarını unutarak bir anda Türkiye’yi suçlu ilan etti:

“Türkiye Rus turistleri ağırlamak için hazırlıklar yapıyor. Bu Ukraynanın içerisinde bulunduğu durumu görmemezlikten gelmektir. Türkiye yönünü belirlemeli ne tarafta olduğunu açıkça belirtmelidir. Başkan olarak söylüyorum; dostane ilişkiler kurmak istiyorsak, bu olacak iş değil” şeklinde bir ifade kullandı. Menfaat bitti dostluk kalmadı.