1930 yılında kurulan ve halktan büyük bir ilgi gören Serbest Cumhuriyet Fırkası ancak 99 gün hayatta kalabilmiş, parti kendini feshetmiştir.

Büyük emek verilen ikinci çok partili hayata geçiş denemesi böylece neticesiz kalmıştır. Fakat Serbest Fırka’nın halktan büyük bir ilgi gördüğünü düşünen Halk Partililer, halka kendilerini yeterince anlatamadıklarını düşünmeye başlamışlardır.

1923’den sonra yapılan devrimlerin halka yeterince ulaşmadığı düşünülmeye başlanmış ve buna çare olacak yeni bir kurum ihdas edilmesi gündeme gelmiştir.

Fakat bu kurum açılırken, hukuksal olarak tartışmalı bir karara imza atılarak 1911’de kurulan Türk Ocakları kapatılmış ve mallarına da el konulmuştur. Kapatılan Türk Ocakları’nın yerine de Halkevleri adıyla yeni bir kurum açılmıştır.

Halkevleri, büyük bir coşkuyla, iktidardan da aldığı destekle hızlı bir şekilde teşkilatlanmaya başlamış ve ilk yirmi yıl içinde 63 ilde 478 şube ve 4322 Halkodasının açılışı gerçekleştirilmiştir.

“Halkın cahil olduğu ve devrimleri yeterince anlamadığı” düşüncesinin etkisiyle kurulan halkevlerinin gerçek amacı nizamnamesinde, halkın eğitim düzeyini yükseltmek, kültürünü geliştirmek, onu bilinçli ve ortak manevi değerlere bağlı kişilerden meydana gelmiş bir birlik haline getirmek olarak ifade edilmiştir.

Birçok bölgede halkevlerinin kurulmasının ardından sıra Trabzon’da bir halkevi açmaya gelmiş ve nitekim açılış tarihi 17 Haziran 1932 Cuma günü olarak tespit edilmiştir.

Halkevi’nin açılışı vesilesiyle şehirde çeşitli el ilânları dağıtılmış, açılışın yapılacağı gün Recep Peker’in (CHP Genel Sekreteri) radyodan bir konuşma yapacağı halka ilan edilmiştir. Fakat aynı gün Gazi Koşusu yapılacağından açılış töreni 1 hafta ertelenmiştir.

Nihayet beklenen gün gelmiş çatmış, şehir sinemasının önü büyük bir halk kitlesiyle dolmuş fakat Recep Peker’in radyo konuşması, o gün radyo frekanslarında parazit mevcut olması sebebiyle yapılamamıştır.

Açılışının ardından Trabzon Halkevi, şehrin kültür hayatının merkezi haline gelmiştir. 9 şubeden oluşan kollar halinde faaliyetlerde bulunan Trabzon Halkevi üyeleri sık sık köylere kadar giderek halka temas eder, köylünün sorunlarını dinler, gittikleri yerlerde sıtma salgınlarına karşı kinin (bir çeşit bitkisel ilaç) dağıtırlardı.

Köylerde durumu müsait olmayanlara toplu düğünler yapılır aynı şekilde fakir ve kimsesiz çocuklar sünnet ettirilirdi. Trabzon Halkevinde hemen her gece bir tiyatro veya piyes sergilenir, konserler verilirdi.

Bugünkü Trabzonspor Müzesi’nin olduğu binada hizmet veren Trabzon Halkevi, pek tabi diğer halkevleri gibi CHP’nin yan kuruluşu gibi çalışmaya devam etmiştir. Bütçesini CHP’den alan halkevleri, doğal olarak genel politika olarak CHP ile birlikte hareket etmiştir.

Fakat halkevleri için sonun başlangıcı 1949 yılında yaşanmıştır. Zira bu tarihte Türk Ocakları’nın tekrar açılarak mallarını geri alması ve ertesi yıl yapılan seçimlerde iktidarın değişmesinin ardından “eski iktidarın arka bahçesi” olarak görülen halkevleri 8 Ağustos 1951 tarihinde kapatılmıştır.

Halkevlerinde, bilhassa ilk zamanlarda faydalı çalışmalar yapılsa da zamanla halk ile kopuş süreci içine girilmiş, kapalı devre bir yapılanma görülmeye başlanmıştır. Halkın değil Halk Partililerin buluşma noktası haline gelen ve bir süre sonra halka yabancı bir kurum olarak anılan halkevleri, başarısız bir girişim olarak tarihteki yerini almıştır.