Bilindiği üzere 27 Eylülde Ermenistan ordusunun Azerbaycan topraklarına saldırıda bulunmasıyla Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlamış olan saldırılar sonunda Ermenistan bozguna uğradı. 9 Kasım'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla da sonlandırıldı. 

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Dağlık Karabağ konusunda Moskova'da anlaşma imzaladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı anlaşmadan zafer diye söz ederken, Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Ermenistan halkı için "son derece acı verici" olduğunu ifade etti.  Anlaşmaya göre taraflar son kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacak. Rusya, Dağlık Karabağ'da barış gücü bulunduracak.

Kamuoyunda yaratılan dezenformasyonun aksine bu, askeri alanda destansı bir başarı öyküsünün tamamlanmasına ket vurulmuştur. Zira savaş meydanında kazanılmış olanlar maalesef yine masada kaybedilmiş görünmektedir. Rusya güdümünde 1992-93 savaşında oluşturulmuş olan Karabağ Cumhuriyeti havuç sopa stratejisi ile resmiyete bağlandı. Ermenistan elindeki Azerbaycan topraklarının bir kısmını kaybetti, gerçekte ise Azerbaycan Terter, Ağdere, Ağdam, Hocalı, Han Kenti (Stepanakert) gibi kadim ata topraklarından galip olduğu halde şimdilik de olsa elini çekti. Böylece 1992 yılında Azerbaycan topraklarından kovulan Rusya yeniden Azerbaycan topraklarına geri döndü. Laçin koridoru temas hattına ve Karabağ’a yerleşti. Dağlık Karabağ’ın sözde lideri Arayut Harutunyan: “-Zafer kazanmadık ama kaybetmedik de” diyor.

Halk gürültüyü sever, hiçbir zaman işin altındaki gerçekleri göremez. Dolayısıyla körüklenmiş şoven duygularla bayram yapar. Buna da “davul siyaset”i diyorum. Davulun ritmi düğün havası verir halbuki bazı kabileler meyyitlerini davul, kaval ile defin ederler.

Elbette ki, Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarının geri alınması, Nahcivan’ı Azerbaycan’a bağlayacak koridorun jeo stratejik bir önemi olduğu inkar edilemez. Türk dünyasını ortadan ikiye bölen Zengezur koridoru da sınırlı da olsa ortadan kalkınca, sözüm ona “Kızıl Elma” hayali ortaya çıkmıştır. Bu koridorla Azerbaycan’dan Nahcivan’a karşılıklı gidiş-gelişler İran’ın inisiyatifinden de çıktı. Bunlar elbette ciddi kazanımlardır. Yine de Azerbaycan’daki mevcut durum “davul siyaseti”dir. Bu emperyalist savaşta Kazanmış olan Rusya olmuştur. Ermenistan’a gözyaşı ve çığlık, Azerbaycan’a kör çılgınlık hediye edilmiştir.