Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; “din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir”. Bu nedenle büyük felaketlerde söz konusu teşkilatlar savaş zamanında dahi hizmet verirler. Değişik ülkelerde değişik adlarla benzer yardım kurumları oluşturulmuştur. Her millet kendi siyasi ve dini değerleri doğrultusunda büyük afetlerde harekete geçerler. Pakistan’ın kurucularından Muhammed İkbal Lahori (D. 1877) İslami düşünceyi yaşamında esas almış, Mevlâna’ya büyük bir hayranlık beslemiş bir felsefist, bilim adamı ve şairdir. Tahranlı bir dostum (H. D) deprem nedeniyle başsağlığını bildirdikten sonra M. İkbal ile ilgili şu hatırayı yazdı: “M. İkbal, bir gün Herat Şehri’nde dolaşırken bir kadının ısrarla elindeki bir şeyi  satmak için erkeklerle pazarlık yaptığını görür. O, iş güç sahibi değildim, bir kadının elindekini yüksek fiyata satmak için erkeklerle ısrarlı bir şekilde pazarlık yaptığını gördüğümde şaşırdım. Kadın, elindeki eşyayı istediği fiyata sattı.

Alıştığı parayı ne yapacak diye kadını takip ettim. Kadın aldığı parayı olduğu gibi Anadolu’daki Türklere yardım toplayan yardım sandığına getirip verdi.  O zaman anladım ki, Anadolu’daki Türkleri korumazsak yüz yıl önce Pakistan’da eşyasını satıp parasını Türkiye’ye yardım olarak veren anayı, Türkiye’yi, Türk Dünyasını, Müslümanları koruyan olmayacak. Ve ekledi: “unutmamak lazımdır ki, mazlumlar bugün de Türkiye’ye yardım etmezler, Türkiye’nin yanında yer almazlarsa teker teker mahvolurlar. Onur için, şeref için, namus için, insanlık için Türkiye’nin yanında yer almak lazımdır”.   Bu nedenle asrın son felaketi olan depremde ilk yardım girişimini Pakistan başlatarak Pakistanlı vekillerin bir aylık maaşlarının yanı sıra memurların maaşlarından bir günlük ücreti kesip 6 Ocak 2023 depremi için Türkiye’ye bağışladı.

Azerbaycan’ın Şeki Şehri’nden bir vatandaş komşusundan borç aldığı bin manatı yardım olarak Türkiye’ye gönderdi. Yine Azerbaycan’ın Abşeron kasabasından Server Beşirli adlı şahıs amcası, dayısı ve ninesinden, komşularından aldığı yardımları eski otomobiline yükleyip Türkiye’ye götürdü. Ve dönüşünde kendisine Azerbaycanlı bir vatandaş tarafından yeni bir otomobil hediye edildi. 6 Ocak depremi nedeniyle yoklukla boğuşan Lübnanlı kadınlar bilezik ve takılarını bozdurarak Türkiye’deki depremzedelere gönderdiler. Bu günler belleklerimizde silinmez bir iz bıraktı. En büyük gücümüz kendimiziz, milletçe el ele vermiş durumdayız, zorlukların kısa zamanda aşılacağına eminim.