Dünden bugüne Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu'nun hayatına bakış...

Hayatımızın mutlak hakikati olan ölüm, güzel insanları birer birer çekip alıyor hayattan. Yusuf yüzlü insanların hayattan çekilmesi daha bir çekilmez kılıyor, Müslümanların gurbet olarak nitelendirdiği, yalan dünyayı. Her geçen gün daha da yalnızlaşıyoruz. 
    
Hayatın kaçınılmaz bir gerçeği olan ölüm, bizce bir son değil gurbet hayatından aslî hayatımıza bir nevi dönüştür. Bu yönüyle bir çeşit değişim ve dönüşümdür. Bazı kesimlerin algıladıkları gibi asla hiçlik değildir. Böyle de olsa ölüm varlığın en muğlak, en derin bilmecesidir. Bu bilmeceyi hakkıyla ve lâyıkıyla çözmek idraklerimizin üstündedir. Öyle veya böyle, tanıdık insanların yeryüzünden göçmesi üzüyor geride kalanları. Kederleniyoruz. 
    
Trabzon'umuzun güzide ilçelerinden biri olan Köprübaşı'mızın güzel ahlâklı, ilmi derin bir insanını daha ebedî âleme uğurlamanın hüznünü yaşıyoruz. Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu abimiz, 9 Nisan 2024 tarihi itibariyle çok sevdiği Rabbine kavuşmuştur. Bir Köprübaşılı olarak acımız büyük ve derindir. Mevlâm kendisine gani gani rahmet eylesin.
    
Son geldiği nokta itibariyle bir din psikolojisi araştırmacısı olan  akademisyen Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu 11 Ocak 1955 tarihinde Trabzon'un  Köprübaşı (merhumun deyimiyle Garb-ı Göneşara)  ilçesinde dünyaya gelmişti. İlkokula babasının (Babası Hafız Yakup olarak tanınırdı.) görevi dolayısıyla Malatya'da , Çarmuzu İlkokulu'nda başladı. İki sene bu okulda okuduktan sonra memleketi olan Köprübaşı'na döndü. Üçüncü sınıfı Köprübaşı'nda okuduktan sonra dördüncü sınıfta tekrar Malatya'ya dönmüşlerdir. Dördüncü sınıfı Melekbaba İlkokulu'nda okumuştur. Bir yıl aradan sonra tekrar Köprübaşı'na dönerek beşinci sınıfı da Köprübaşı İlkokulu'nda bitirmiştir. Merhum İmamoğlu, ortaokul ve liseyi komşu ilçe olan Sürmene'de okumuştur. Sürmene Lisesi'ni bitirmiştir. 1971-1972 öğretim yılında Anakara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'ni kazanarak bu bölümde yükseköğrenimine başlamıştır. 1977 yılında Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nden mezun olmuştur.
 
Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Sakarya Üniversitesi'ne bir ilim yolculuğu

Abdulvahit İmamoğlu, Ankara İlâhiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra iki sene Ankara'da Özel Yükseliş Koleji'nde öğretmenlik yapmıştır. Daha sonra Osmaniye İmam Hatip Lisesi'ne geçerek devletteki ilk hizmetine başlamıştır. Bu okulda Meslek Derslerine (Kur'an-ı Kerim, Arapça, Fıkıh, Tefsir, Akaid, Kelâm, Hadis, Siyer, Hitabet) girmiştir. 1983 yılının sonu, 1984 yılının başında  Erzurum Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'ne Araştırma Görevlisi (Asistan) olarak girmiştir. Söz konusu fakültede Prof. Dr. Kerim Yavuz'un asistanıydı.  Doktorasını 1991'de merhum Kerim Yavuz'un himayesinde Atatürk Üniversitesi Din Psikolojisi Anabilim Dalında “Mehmet Akif’te Dini Hayatın Psikolojisi” adlı tezle tamamlamıştır. Birkaç yıl orada görev yaptıktan sonra 1997'nin sonuna doğru Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'ne geçmiştir. Doçentliğini ve profesörlüğünü adı geçen üniversitede almıştır.  Mısır Kahire Üniversitesi'nden burs kazanarak orada birkaç ay kalmıştır. 2006 yılında Avrupa'nın farklı ülkelerinde (Avusturya, Almanya, İsviçre, Fransa ) konferanslar vermiştir. Fakülte hocalığının yanında Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin danışman hocalığını yapmıştır. Yine Sakarya Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde bölüm başkanlığı (1997-99), Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nde dekan yardımcılığı (2002-2003)  yapmıştır. Öte yandan 2012-2014 yılları arasında Kırgızistan’daki Kırgız-Türk Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Din Bilimleri Bölümü’nde başkanlık görevinde de bulunmuştur.