Okumayı, araştırma ve incelemeyi çok seven gayretli bir akademisyen olan Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu'nun bugüne kadar onlarca dergide alanıyla ilgili onlarca makalesi yayımlanmıştır.

Bunlar arasında  EKEV Akademi dergisi, Din Öğretimi dergisi, Türk Yurdu dergisi, Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi dergisi, Akademik Araştırmalar dergisi, Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi dergisi ilk akla gelenlerdir. Bunun yanında birçok sempozyuma bildirileriyle katkıda bulunmuştur. Buna "Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Türkiye’de Din Eğitimi ve Sorunları Sempozyumu"nu örnek olarak verebiliriz. 

Merhum Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu, değişik zamanlarda birbirinden kıymetli telif kitaplara imza atmıştır. Bunların başında 168 sayfadan meydana gelen "Psikolojik ve Ahlâkî Açıdan Çocuk Suçluluğu" adlı kitap gelmektedir. Söz konusu kitap 2015 senesinde DEM (Değerler Eğitimi Merkezi) Yayınları arasında okuruyla buluşmuştur. Kitapta "Çocuk Suçluluğunun Psikolojik Boyutları", "Çocuk Suçluluğunun Sosyal Boyutları" irdelenerek "Çocuk Suçluluğunun Önlenmesi" konusunda yapılacak iş ve eylemlere değinilmiştir. Bu eser merhum İmamoğlu'nun profesörlük takdim çalışması olarak dikkat çekmektedir. 

Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu'nun özgün ve önemli kitap çalışmaları arasında "Psiko-Sosyal Açıdan Rüya ve İstihare" adlı eserini de sayabiliriz. Akademik dille yazılmış 101 sayfalık bu kısa hacimli eser, rüya ve istihare alanında özgün bilgi ve yaklaşımlar içermektedir. Söz konusu kitap Değişim Yayınları arasında ilgili okurlara sunulmuştur. 

Merhum Abdulvahit İmamoğlu'nun dinî meselelere ilgisi çocukluk yıllarına dayanır. O zamanlar dinî eğitim ve öğretim camilerde yapılıyordu. Köprübaşı yöresinde çok önemli hoca efendiler vardı. Bu hocalar çocukları okutuyorlardı. Köylerde ve yayla camilerinde daha çok Kur'an ve akaid ağırlıklı dinî bilgiler öğretiliyordu. Merhum İmamoğlu ilk dinî eğitimini dedesi Molla Aziz'den almıştır. Dedesi yörede kız erkek bütün çocukları dinî tedrisattan geçirmiştir. O zamanlar, kız olsun erkek olsun, her çocuk ilk din eğitimini camilerde mutlaka alırdı. Hocalar Kur'an okumayı, kısa sureleri ezberlemeyi öğretirlerdi. Talebelerin bir kısmı sezonluk dinî eğitimini alırken bir kısmı da uzun vadede hafızlık eğitimi alırdı. Abdulvahit İmamoğlu da kendi deyimiyle dedesinin dizinin dibinde Kur'an-ı Kerimi öğrenmiş ve hatmetmiştir. Bunun yanında akaid ve dinî bilgileri de dedesinden öğrenmiştir. 

Merhum Abdulvahit İmamoğlu, dinî eğitim konusunda şanslı sayılabilecek bir çocuktu. İlk din eğitimini dedesinden alan İmamoğlu'nun babası Hafız Yakup da iyi ve saygın bir vaizdi. Babasının yönlendirmeleri ve eğitimleri onun çocuk yaşta bu alana (dine ve ilâhiyata) ilgi duymasını sağladı. Böylece kendisini ilâhiyat fakültesinde buldu. 

Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu, memleketi Köprübaşı'na aşk derecesinde bağlıydı.

Merhum Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu, doğduğu topraklara, Köprübaşı'na aşk derecesinde bağlıydı. Fırsat buldukça, özellikle yaz aylarında,  memleketini ziyaret ederdi. Sıla-i rahimden büyük bir keyif alırdı. Zira vefalı bir insandı o. Memleketinin kıymetlerine ve kıymetlilerine çok önem verir, onların tanınmasında ve tanıtılmasında gayret sarf ederdi. 

Merhum Abdulvahit İmamoğlu, Köprübaşı'nın değerlerinin ve değerlilerinin tanıtılması için özellikle çalışırdı. Bu amaçla son yıllarda iki kıymetli kitabın ortaya çıkmasında çok büyük emekleri olmuştu. Bunlardan ilki "Köprübaşı Yöresinde Yetişen Medrese Âlimleri ve Din Eğitimine Katkıları" adlı kitaptı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yayımlanan bu kitapta geçmişten bugüne kadar Köprübaşı yöresinde yetişen âlimlere yer vermişti. 230 sayfadan meydana gelen bu değerli kitap, alanında kaleme alınan ilk eser olma özelliğini taşıyordu. Bu kitap sayesinde Köprübaşı'nın geçmişten bugüne kadar yetiştirdiği din âlimleri ve hafızları hakkında doyurucu bilgilere sahip olmuştuk. Bunun yanında Köprübaşı'nda dinî hizmetlerde bulunanları onun velût kaleminden öğrenmiştik.