Kaçıncı vaattir, söylemdir bu raylı sistem. Bilboardlarda boy boy resimleri yayınlanıp altına da birkaç çek çaklı sözler ilave edilmiş idi. Hatta işin ölçüsü kaçırıldığı anlar dahi olmuştu.

Trabzon için hayali bir söylem, geç kalınmış bir iddiadır raylı sistem. Söylem daima yerinde ve tutarlı oluyor da pratik bu söylemi doldurmuyor. Hemen hemen son yirmi yılın en popüler vaadlerinden birisi olan bu sistemin her gündeme getirilişi halkta yeni bir heyecan yaratır.

Son dönem yeniden gündeme getirilen bu projeyi dikkatle izleyenlerden birisi olarak değişen bir şey yok. Esasen söylem eski, vaad eski. Yeni olan sadece halkın gündemi. Bu sistem ucuz tarifeye kaçılacak ve şehrin asıl temel ihtiyacından uzaklaşılacaktır. Sahil dolgusu üzerine inşa edilecek bu sistemin asıl hizmet dışında bir işleve hizmet edeceği belli. Yomra’dan Akçaabat’a kadar sahil kenarından yürütülecek bir proje. Temel gereksinimleri karşılamayacağına göre esas murat hasıl olacak “kimse yapamadı ben yaptım!”

Bu projenin tanjant istikametinde olması daha yararlı olacaktır. Gerçi bu sahil projesine göre pahalı olacaktır amma verim çok daha fazla olacaktır. Bu yeterli olmayacak ancak belirli bir süre şehir trafiğine soluk aldıracaktır. Bu nedenle söz konusu projenin yararsız sahil hattı yerine tanjant güzergahını takip etmeli. Böylece yolcu kapasitesinin büyük bir kısmını oluşturacak üniversite ya da havalimanı ve hastane gibi kurumlar için de yerinde bir karar olur kanaatindeyiz.

Hani büyüklerimiz derler ya “elin hamuruyla başkasının işine karışma” diye. Doğru ve yerinde bir sözdür bu. Birileri kafasında bir şeyler oluşturur buna fitne kabilinden bir şey söylemek yersiz olur. Doğrudur bu söz ve de yerindedir. Ancak vicdani sorumluluk daima siyasetçinin sorumluluğundan farklıdır. Vatandaş zamanı düşünürken, siyasetçi günü kurtarma peşindedir. Bu arada bir de teleferik meselesi vardı. Atapark’tan, bazılarına göre ise meydandan Boztepe semalarına yükselecek. Hayali çok insan taşındı bu teleferiklerde. Konuyu yine bir başka köşe yazımda yeniden ele alırım nasip olur ise. Şimdiden 1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun.