"Artık bize kimse dokunmaz derken,

  Kalleşlik yapılan yine biz olduk.

  Bu köpek ürse de ısırmaz derken,

  Paçadan kapılan yine biz olduk." (Ş. Çoban)

Amerika resmen ‘Ermeni Soykırım Yasası’nı kabul ettiğini açıkladı.  Ne diyordu baba W. Buşt: “Amerika’nın ebedi dostu yoktur, ebedi menfaatleri vardır”. Başkan Joe Biden: “1915 soykırımında ölenleri anıyorum. Suçlamak için değil bir daha tekrarlanmaması için!” diyerek popülist politika gereği Ermeni lobisine verdiği sözü yerine getirdi. Aynı zamanda da Türk kamuoyunu bir daha test etmiş oldu.

Bir ülkeyi suçlamaya kalktığınızda siz o niteliklere, hatta daha fazlasına sahip olmamanız gerekir.  ABD’nin varlığı soykırım ile başlar. Söz konusu ABD şimdi Ermeni soykırım yalanını sahipleniyor. Bu bir siyasi karardan öte siyasi bir suçlamadır. Ona göre de ileride hukuki bir süreci tetikler.  Bu kez hata yapılmamalı. ABD, popülist açıklamalarla bir yalan tarihi oluşturmaya çalışmaktadır.

ABD tarihine bakıldığında İngilizlerden sonra Türkiye kadar ABD’ye destek olmuş bir başka devlet yoktur. 1940’dan beri stratejik bir ortağız ancak ortak çıkarlarımız ayrışıyor.  Bu nedenle ABD-Türkiye ilişkilerinde yıllardır süregelen ciddi sıkıntılar var. ABD bir türlü Türkiye’yi istediği gibi dizayn edemedi. Bu nedenle her fırsatta yeni bahaneler yaratıp durdu. Bu kez de S-400, F 35 krizlerini bahane ederek kendine haklı bir dayanak oluşturmaya çalıştı. Önümüzdeki aylarda yapılacak olan NATO ve AB zirvesi çok şeye gebedir. Ukrayna krizi nedeniyle Karadeniz’e çıkmak isteyen iki ABD savaş gemisinin Karadeniz’e çıkmaması gözden kaçırılmaması gereken bir husustur. Belki daha önce Suriye’nin kuzeyinde otonom bir Kürt Devleti ilan edilebilir. Bu Türkiye’ye uzun yıllar baş ağrısı olur.

Türkiye, ABD’nin daha kaç ihanetine boyun bükecek? Türkiye geleceğini düşünerek ciddi bir kararla elindeki kozları ABD’ye karşı kullanmakta tereddüt etmemeli. Bunun söylendiği kadar kolay olmadığı bir gerçektir. Türkiye’nin milli çıkarları ve onuru için olmazsa olmazıdır. Acil tedbirler alarak uzun soluklu bir karar vermeli. ABD-Türkiye ilişkileri yeniden gözden geçirilmeli. Aslan her zamanın hakimidir. Güçlü bir irade gösterilmeli. Kimsenin Türkün onuruyla oynamasına fırsat verilmemelidir. ABD’nin bu tavrını nefretle kınıyorum.