Dün sabah kahvaltısını Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Teknik ekibi ve yüklenici firma yöneticilerinin de katıldığı bir ortamda, yeni Otogar inşaatında yaptık.

Termilan alanını görmeyen bilemez, geniş bir alana kuruluyor. Yüzde 35’lık kısmı tamamlandı.

Trabzon’un evlatları, Fen Mühedislik firması, önceki gibi kaçmadı. Hem Otogar’ı yapıyor hem de araya Maraş caddesinin dönüşümü gibi zor bir çalışmayı da sıkıştırdılar, sona geldiler.

Kalabalık bir basın grubu ile birlikte Otogarın etrafını gezdik. Başkan Otogar’ın 3.katını Belediye şirketlerine ayırıp, orada toplayacak. Bu da belediyenin giderlerinin kısılması anlamına gelecek.

Peki fiyat farkları? Firma önemli alımlarını yapmış ve devam ediyor. Elbette etkilenecek fakat 2023 yılının Mayıs ayında açılış gerçekleştirilecek.

Gazeteci grubu ile birlilkte Ganita’ya geldik.

Ganita’da büyük bir dönüşüm var. Sahil çakıllandırıldı ve  diğer kısımlardaki ağaç ve toprak zeminler dikkat çekiyor.

Soru şu, Ganitada denize girilecek mi?

Başkan Zorluoğlu cevap verdi: ‘Hayır Ganitayı Trabzonluların dinleneceği yer yapıyoruz. Çok güzel oldu. İnsanlar Ganitaya oturduğunda yosun kokusunu ciğerlerine çekecekler. Denize girecek olanlar için ise Yenimahalle ile Beşirli arasındaki kumsalı düşünüyoruz.’

Basın mensuplarının 3.durağa Kadın istihdam evi idi. Zorluoğlu Cengiz İnşaat’a teşekkür etti. Hem yapımını hem de Mobilya aksesuarını üstlendiler.

Kadınlar halinde inşaat sürüyor. Tamamlandığında köyden inen kadınların satış alanı, Sebze ve Meyve satıcıları ile Et ve tavut yumurta-yağ satanlar olmak üzere 3 grup oraya geçecek. Surların dibinde tek bir dükkan bile kalmayacağını söyleyen Zorluoğlu, ‘Kimse bana böyle bir teklifle gelmesin. Hepsini yıkacağım’ dedi.

Pazarkapı’da Sahile bakan bölgede balıkçılar bölümü bitti. Sahil taksi ve etrafında da düzenlemeler devam ediyor. Caminin çevresindeki çalışmaların da hızlanacağını görüyoruz.

Dün basın 4 noktayı gezdi.

Ancak belediyede bir de çay sohbeti vardı. Burada da Başkan Zorluoğlu önemli açıklamalar yaptı.

Zağnos Vadisi. ‘Zağnos vadisini Trabzon’un cazibe merkezi yapmalıyız’ dedi.

Ortahisar Belediyesi’nin tünel akvaryumunun bölgeyi canlandırdığını söyleyen  Zorluoğlu ‘Buna ek yapıyoruz’ diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı yaptığı Temapark projesi ile  Teknoloji Bakanlığından tam 40 milyon TL proje desteği aldı. 5 milyon TL’de belediye bütçesinden katacak,  Adrenalin tutuklarının da tercih edeceği bir alan inşa edilecek.

Zorluoğlu diğer bir bilgiyi de Ortahisar için verdi.

Faruk Özak beyin bakanlığında Kanuninin doğduğu bölgede  Ortahisar dönüşümü gündeme gelmişti. 18 dönümlük alandı düzenleme yapılmış. Şimdi Ortahisar Fatih Camiinin etrafı dahil Kuzeyi ve Doğusunda dönüşüm gerçekleştirilecek. Tarihi Valilik binası restorasyonu da buna ek olacak.

Ortahisar için Ankara’dan 15 milyon TL kaynak sağlandı, 15 milyon TL de Belediye öz kaynaklarından katıp dönüşüme başlanacak.

Gazetecilere önemli sorular sordu. Eski terminalin yeri Trabzon’un en pahalı arsalarından birisi. Peki burası ne olacak?

Zorluoğlu, ‘İmarını hazırladık, Eylül ayı gibi arsa için satışa çıkarız. Projenin  belirlenmesinde söz sahibi olacağız. Mal paylaşımı yapmayacağız. Direk satışla belediyenin diğer yatırımlarını hızlandırmak için kaynak sağlayacağız.’ ifadelerini kullandı.

Benim sorum ise dünkü yazımın devamı ile ilgili idi. Suudiler geliyor, turizmde rekabet ve fırsatçılık başlar mı, esnafa ne söylersiniz?

Zorluoğlu şu tespitleri yaptı: ‘Uzungöl’de dahil zabıtalarımız var. Fırsat vermeyeceğiz. Esnafımız fırsatçılık yapmaz.. Sumela’yı Büyükşehir Olarak elden geçirdik ve muhteşem sosyal donatı alanları yaptık. Uzungöl içinde 2 gün önce TOKİ Başkanımız Ömer bey ile konuştum. Yollar, elektriklerin yer altına alınması, Gölün temizlenmesi dahil Uzungöl’de de çok ciddi adımlar atıyoruz.’

Büyükşehir Belediye’nin  bitmek üzere olan ve hızla giden yatırımlarının ilk bölümünu gezdik. İkinci basın turu da gelcek aylar içinde gerçekleştirilecek.

Trabzon değişiyor ve gelişiyor.

Birkaç yıl sonra Türkiye’nin en yaşanabilir kenti olabilir