AFFET BİZİ  BARBAROS HAYRETTİN PAŞA !
 
Barbaros Hayyettin Paşa Türk Tarihi'nin en ünlü Kaptan-ı Deryası'dır. Biz bu Derya'nın anısına ihanet ettik. Lütfen bizi affet ! Ünyegiller sizden özür diliyor.
 
T.C. Deniz Kuvvetleri'nin Barbaros Gemisi, 14.Eylül.2019 tarihinde Ertuğrul Şehitlerimizi anmak için Ünye limanına demirledi. Komuta heyeti mülki ve idari liderleri ziyaret etti.Ancak bu makamlar bir tören yapma gereği duymadı.Belkide Barbaros'un neden geldiğini bile sormadılar. Bu onur kırıcı ihmal için T.C.Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ından da özür diliyoruz.
 
Bu skandal ilk ve son değil ! Geçen yıl da aynı amaçla Yavuz Zırhlısı gelmişti. Ordu Valisi ve Ünye Kaymakamı Ertuğrul Anıtı'ndaki mahallede oldukları halde şehitleri anma törenine gelmediler. Ancak Ünyegiller ve gemi komutanlığı sevgi ve saygı içinde  bütünleşerek coşku ile töreni yaptılar. Sonunda Yavuz garip bir biçimde  ve gönül koyarak  limandan ayrıldı. Bu olay halk arasında çok konuşuldu ve çok farklı sorular yöneltildi.
 
Bir ay sonra Ereğli zırhlısı limanımıza demirledi. Protokol bir tiran edası ile gemiye geldi. On kadar şehit ailesi ile ben de davet edildim. Görüntünün halk ile bütünleşmede  bir ilgisinin olmaması ve toplumsal saygı düzenine uymaması nedeniyle gemiden  hemen sessizce ayrıldım. Çünkü manzara Lafonten'nin “kurbağa ve fil “ öyküsünü andırıyordu.
 
Bir toplumda kültür yoksa hümanist davranışlar da yoktur. Kültür toplumun güzel ve saygın bahçelerinde yeşerir. Aksesuvar değildir. Ünvan olarak kullanılamaz. Kültürün yoksun olduğu törenleri gördükçe gelecek için umutsuzluğumuz artıyor. Aslında dünyada sonsuz umutlar vardır; ama Ünye için değil. Umut için önce Ünye kültürünün coşması gerekiyor. Uygarlık ve kültür simbiyoz ilişkidedirler.
 
Üç yıl içinde Ünye'ye T.C. Deniz kuvvetler donanmasının dört zırhlısı geldi. Oysa yıllarca hiçbir gemi uğramamıştır. Bugünkü kuşaklar hatta ben bu onuru hiç yaşamamıştık. Ünye'lilerin bu şerefli olayda ne kadar coşkulu olduklarına ben şahidim. Bu heyecanı yaşatan T.C.Deniz kuvvetleri Komutanı'na, bu ziyaretlere sebep olan Ertuğrul Şehitleri Anıtı'nın varlığına Ünyegiller müteşekkirdir.