Dünya ve Türkiye zor bir sürece girdi.
Koronavirüsü'nün olşuturduğu tahribatın atlatılması için bazıları aylar, bazıları da yıllar gececek diyor.
Karadeniz Turizm İşletmecileri Derneği'nin Başkan Yardımcısı Ali Şahin dün sabah aradı.
Zorlu Otel'den ayrıldıktan sonra bir süre tatile çıkmıştı, bundan sonrası için nasıl bir plan yaptığını sordum.
Şunu ifade etti:
'Turizm işkolu ancak birkaç yıl sonra toparlanabliir.'
'İnsanların maskesiz dışarı çıkmadığı, kalacağı otel odasında ki cihazlara bile dokunmaya tereddüt ettiği bir süreç bu süreç. Turizm olur mu? Turizm zor toparlar' dedi.
Bu sürecin en önemli aktörleri doktorlar.
Gerek yaptıkları müdahalelerle gerekse de verdikleri bilgilerle.
Daha önce TAKA Gazetesi olarak Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ve yine Plazmalar üzerine çalışan Prof. Dr. Ercüment Ovalı ile konuştuk.
Dün de Prof. Dr. Kemalettin Aydın'ı aradım.
Kemalettin Aydın, bir tarafı ile işin bilimsel yanında, diğer taraftan 3 dönem Gümüşhane milletvekilliği yapmış birisi olarak ekonomik ve siyasi yansımalarını da hesap ediyor.
Bu süreçte ilk mesajı şu olmuştu:
'Milletimizi hem paniğe gitmeyecek hem de umursamazlık olmayacak ara çizgisinde hep beraber tutma konusunda çalışmamız gerektiğini söylemek isterim.Gelecek zaman dilimi içerisinde yeni tedbirler elbette alınacaktır. Ülkemiz bu konuda erken tedbirler aldığını söyleyebiliriz. Türkiye sorumluluklarını bugüne kadar yeteri kadar aldı. Bugünden sonra da sayın Sağlık Bakanlığı yönetimi ve Cumhurbaşkanımızın yönetimiyle, dünyanın bildiği tüm tedbirleri alıyor. Hatta erken alıyor.'
Prof. Dr. Kemalettin Aydın'a sordum.
İki hastane yapımı nasıl değerlendirilmeli, uzun mu sürecek?
Cevabı şu oldu:
'Sağlık Bakanlığımız süreci fevkalede güzel götürüyor. Bir İtalya bir İspanya gibi  hastalığın patlama ihtimali var mıdır? Vardır. Şimdi kontrol altında. Böyle bir sürece girme itimali de var olduğunu düşünerek bu iki hastane hazır bekletilecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu hamlesi çok önemlidir.'
Kemalettin Aydın, AK Partiden 3 dönem milletvekilliği yapmasına ve şu anda da sağlık bilimleri üniversitesi rektör yardımcısı olmasına rağmen televizyon ekranlarına çıktığında bilim adamı kimliğini asla unutmuyor.
Deneyimlerini aktarıyor ki, işin başında okullar tatil edilebilir, turizm hareketlilikleri yavaşlayabilir gibi öngörüleri de hep tuttu.
Trabzonspor eski Başkan Yardımcısı Nurettin Aydın'ın kardeşi, eski bir KTÜ mensubu ve Prof. Dr. Cevdet Erdöl hocamızın yardımcısı, yine koronavirüsü sürecinin bir bileni.
Mutlu olduk.
Baktığınızda şu an itibariyle koronavirüsün ilacı yok.
Sıtma tedavisinide kullanılan ilaç ve bu ilaçtan Türkiye 1 milyon kutu aldı ve elinde. Sağlık bakanlığı yetkililerini tebrik ediyoruz.
Süreçle ilgili olarak Prof. Dr. Kemalettin Aydın'ın 3 kuralı var:
Sosyal izolasyon, 3 adımlık mesafe ve hijyen.
Ve Hazran'ın ilk haftasına kadar sabır.
İlk ve etkili ilaç bu.
İkincisi tedavide kullanılıyor.
Sevgili hocama teşekkür ediyorum.
Böyle yoğun bir dönemde sorularımızı cevapladığı için.
Türkiye'nin Kemaletin Aydın gibi insanların moralini yüksek tutacak hekimlere ihtiyacı var.