Karadeniz müziğinin sevilen seslerinden biriydi merhum Erkan Ocaklı. Yürekleri dağlayan hüzünlü türküleri hemşehrilerinin dilinde adeta pelesenk olmuştu. O, kemençeyle bağlamayı yan yana getirerek kemençeyi geniş halk kitlelerine sevdirmiştir.
 
Trabzon Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Durmuş, geçenlerde üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan "Karadeniz Müziğinin Türkü Babası: Erkan Ocaklı" adlı eserini tamamlayarak Karadeniz müziğini sevenlere ve tüm Erkan Ocaklı hayranlarına sundu.
 
Araştırmacı-Yazar Mustafa Durmuş tarafından yazılan "Karadeniz Müziğinin Türkü Babası: Erkan Ocaklı"  kitabı 384 sayfadan oluşuyor. Kitabın editörlüğünü, iç düzenlemesini ve kapak tasarımını gazeteci İsmail Fandaklı yapmış. Kitabın tashihini, Ocaklı'yla ilk röportajı yapan kişi olarak da bilinen Edebiyat Öğretmeni Zekeriya Saka gerçekleştirmiş. Bu biyografik eserin danışmanlığını Erkan Ocaklı'nın kızı Büşra Ocaklı yapmış. Kitap Ortahisar Belediyesi Kültür Yayınları arasında yayımlanmış. Bu kültür hizmetine katkıda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç'i de yürekten kutlamak lazım.
 
Vefa ve aidiyet duygusunun hâlâ yaşadığını gösteren "Karadeniz Müziğinin Türkü Babası: Erkan Ocaklı" kitabının "Sunuş" yazısını Prof. Dr. Abdullah Akat yazmış. Kitabın başında Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç'in kaleme aldığı "Erkan Ocaklı'ya Vefa" adlı yazı var. Kitabın yazarı Mustafa Durmuş, söz konusu eserin hazırlanma aşamalarından ve katkıda bulunanlardan bahsediyor, katkı koyan kişileri isim isim sayarak onlara teşekkür ediyor. Durmuş, Önsöz'de üç yıllık hazırlama süreciyle ilgili şu bilgilere yer veriyor: "Erkan Ocaklı ile ilgili bu eserin hazırlanması için ilk öneri biricik kızı Büşra Hanım'dan geldi. Aile geçmişinden yaşadığı köylere, öğrencilik yıllarından müzik yaşamına geniş bir yelpazede yapılan araştırmalar sonucunda  birçok bilgi, belge ve fotoğrafa ulaşıldı. Maçka'daki çocukluk arkadaşlarından okullu yıllara, Trabzon Talebe Yurdu'ndan müzik hayatına her alanda yapılan araştırmalar sonucunda birçok bilinmeyen yönleri de ortaya çıktı."
 
"Karadeniz Müziğinin Türkü Babası: Erkan Ocaklı" kitabının "İçindekiler" kısmına baktığımızda şu bölümleri görüyoruz: "Giriş, Arhavi'den Maçka'ya Seferoğulları, Ocaklı Ailesi, Erkan Ocaklı'nın Çocukluğu, Okullu Yıllar, Askerlik Yılları, Evlilik Serüveni, İkinci Evliliği, Aile Bireylerinin Anlatımıyla Erkan Ocaklı(Türkan Ocaklı Kantarcı, Perihan Ocaklı Kalan, Mehmet Ocaklı, Acarkan Ocaklı, Büşra Ocaklı, Aysel Karahasanoğlu, Sedat Murat), Maçkalı Arkadaşlarının Anlatımıyla Erkan Ocaklı(Osman Kara, Ahmet Uzun, Hüseyin Yılmaz, Mustafa Altıntaş, Levent Üçüncü), Karadeniz Müziğine Adanmış Bir Ömür, Karadeniz'in Türkü Babası, İlk Plaklar, Tara Saçını Tara, Yapmayın Böyle Kızlar, Oy Emine, Karayemiş Dibinde, Erkan'ın Emine'si, Erkan Ocaklı'nın Plakları(45'likler, Türkü Sözlerinden, LP 33'lükler, Albümlerinden), Sinema Filmleri(Dam Üstünde Çul Serer, Oy Emine, Fiyakalı Enişte, Tabancamın Sapını, Tesellim Olsun, Kanlı Miras, Ula Ula Niyazi), Erkan Ocaklı'yı Niçin Severiz(Arslan Bulut), Trabzonspor Aşkı, Fındıkzade Trabzon Öğrenci Yurdundaki Arkadaşlarının Anlatımıyla Erkan Ocaklı(Ziya Gerçek, Nevzat Ergüney, Ali Kemal Uzlu, Fikret Kul, Mehmet Kalay, Zekeriya Vardal, Ahmet Karagüzel, Nazım Yazıcı), Sanatçı Dostlarının Anlatımıyla Erkan Ocaklı(Volkan Konak, İbrahim Can, Yusuf Cemal Keskin, Adnan Yılmaz, Abdurrahman Yazıcı, İsmail Türüt, Zeynep Başkan, Onay Şahin)
 
"Karadeniz Müziğinin Türkü Babası: Erkan Ocaklı" kitabında, vaktiyle kendisiyle yapılmış şu röportajlara da yer verilmiştir: "Erkan Ocaklı'yla Yapılan İlk Röportaj(Zekeriya Saka, 1972), Erkan Ocaklı ile Otuz Beş Yıl(Aytekin Akay, 2004), Vakfıkebir Erkan Ocaklı'yı Bağrına Bastı(Ahmet Saraç, 2007), Bir Klibim Bile Yok(Tuncay Hacıfettahoğlu, 2007)
 
"Karadeniz Müziğinin Türkü Babası: Erkan Ocaklı" kitabında şu konulara da yer veriliyor: "Vefa Gecesi(Veda Gecesi), Son Mikrofon, Hastane Sürecinde Erkan Ocaklı(Sevgili Erkan Ocaklı, Hastane Günleri, Erkan Ocaklı'yı İlk Muayene, Maalesef Yaşıyor, Erkan Ocaklı'yı Ameliyat Kararı ve Ameliyat, Ameliyat Sonrası Erkan Ocaklı, Ya Tekrarlarsa, Bu Karı Bu Gece Benla Yatmadı, Şu Anda Mali Durumum İyi Değil Ama İsterse Canımı Veririm, Volkan Konak'ın Canını Sıkıyor, Eski Eşin Son İsteği ve Erkan Ocaklı'nın Hayata Veda Edişi, Erkan'ın Vasiyeti, Ardından Yazılan Şiirler(Erkan Ocaklı'yla Bir Hayat Öyküsü(Adnan Yılmaz), Abidin Yerebakan'dan Erkan Ocaklı'ya(Abidin Yerebakan), Erkan Ocaklı(Ozan Osman Ertürk), Gitti Erkan Ocaklı(Şeref Kara), Veda Olsun(Erkan Ocaklı)
 
Araştırmacı-Yazar Mustafa Durmuş bu kıymetli eseri kaleme alarak vefalı bir davranışta bulunmuş, Karadeniz müziğinin güçlü sesi Erkan Ocaklı'yı nisyan bulutları arasında yok olmaktan kurtarmıştır. Bu gibi eserlerin sayısının artması, değerlerimizin ve değerlilerimizin yaşatılması için elzemdir. Mustafa Durmuş bu eseriyle bu yolu açmıştır.  Kendisine bu vefalı davranışından dolayı teşekkür ediyor, eserin hayırlı olmasını diliyorum.