Trabzonspor’a 4’ü lig şampiyonluğu olmak üzere 16  kupa kazandıran Özyazıcı’yı vefatının 1. Yılında saygı, sevgi, özlem, minnet ve rahmetle anıyoruz

Ahmet Suat Özyazıcı, 1936 yılında Trabzon’un Gülbaharhatun Mahallesi’nde ikisi erkek, birisi kız üç çocuklu bir ailede Dünyaya geldi. Cumhuriyet İlkokulundan sonra Ticaret Lisesi orta kısmından mezun oldu, lise kısmında ise birkaç ay okuyabildi. Kendi deyimiyle akşama kadar top peşinde koşturduğundan okumaya fırsat bulamadı, zaten böyle bir ilgisi de olmadı.

Futbola 1953 yılında Trabzon Yolspor’da başlayıp bir yıl sonra İdmanocağı’na transfer olan Özyazıcı 1959’da Lübnan’da yapılan Akdeniz Oyunlarında ilk kez Amatör Milli Takım forması giydi, akabinde 1960 Roma Olimpiyatlarında da olmak üzere Ay-Yıldızlı formayı 11 kez terletti.

1964 yılında takımın antrenörü ve kaptanı Sebahittin Canoğlu’nun vefatı  üzerin  İdmanocağı’nın hem takım kaptanlığına hem de antrenörlüğüne getirildi. Bu takımla iki kez Türkiye Amatör Futbol Şampiyonluğunu kazandı

Profesyonelliğe ilk adımını 1967 yılında kurulan Trabzonspor'da atıp 1969 yılında futbol yaşantısını noktalayan Özyazıcı ,18 Şubat 2023’de 87 yaşında  iken  hayata veda etti.

Vefatının 1. Yılında  kendisini saygı,  sevgi, özlem, minnet ve rahmetle anıyoruz.

Rahmeti bol mekanı cennet olsun.

YARDIMCI OLARAK BAŞLADI

1970 yılında A takımda teknik direktör Altan Santepe’nin yardımcısı olarak  Trabzonspor’da antrenörlük yaşantısına başlayan  Özyazıcı, 1971 yılında Trabzonspor Genç Takımı’nı  Karadeniz Bölge Şampiyonu yaptı.

Özyazıcı, 1972-1973 sezonunun ikinci yarısında 2.Ligdeki Trabzonspor'un başına geçti  ve ilk yılında 1 gol averajla şampiyonluğu kaçırdı. Ancak  Trabzonspor  1973-74 sezonunda Ahmet Suat Özyazıcı  yönetiminde 2. Lig Kırmızı Grup şampiyonu olarak o zamanki adıyla  Birinci  Lige (Süper Lig) yükseldi ve  ilk yılında 30 puan toplayıp sezonu 9. Sırada bitirdi.

 Bordo-Mavililerin  sadece bir yıl sonra  amatör kümelerden, alt liglerden ve kendi genç takımından gelen gençlerin ağırlıkta oyduğu bir kadroyla  ( Mustafa, Şenol, Şener, Kadir, Necati, Cemil, Bekir, Faruk, Ali Yavuz, Ali Kemal, Hüseyin, Mehmet Cemil, Ahmet,  Turgay, Necmi, Serdar, Tuncay, Güngör, Engin, İhsan, Hüsnü)  şampiyon olabileceğini değil  düşünmek kimse  hayal bile etmiyordu ..

Ancak,  sezona Teknik direktör Şükrü Ersoy’la başlayıp 13. Haftada yerine Ahmet Suat Özyazıcı’yı yardımcılığına da Özkan Sümer’i getiren Trabzonspor,  tarihlerin 23 Mayıs 1976’yı gösterdiği  sıcak bir İzmir akşamında  Alsancak Stadında Göztepe ile 0-0 berabere kalarak   kupayı  havaya kaldırdığında, şampiyonluğu İstanbul dışına çıkaran  ilk ve tek takım olarak  bir devrime imza atıyor, ve adını altın harflerle Türk futbol tarihine gururla kazdırıyordu.

İstanbul şaşkın, Anadolu gururlu, Trabzonsporlular ise mutluluktan uçuyordu..

Birileri ‘Bir rüzgardır, nasılsa gelir geçer ‘ dese de..

Zayıflatmak için en parlak yıldızlarını transfer etse de..

Yanıldıklarını kısa süre sonra anlayacaklardı..

Çünkü Ahmet Suat  Özyazıcı  yönetimindeki Trabzonspor,  gelecek sezonda da  şampiyonluğu kimseye bırakmıyor, bu kez turu 0-0 sonuçlanan maç sonunda Ordu’da atıyordu.

Artık futbolumuzda bir Trabzonspor rüzgarı esiyor ve Bordo-Mavi renklerin ışıltısı tüm yurda yayılıyordu.

AH O KOPANHAGEN MAÇI

Aslında Trabzonspor için 1977-78 sezonunda şampiyonluk çok kolay gelecekti. Çünkü,2 sezon art arda  şampiyon olmuş, oturmuş kadrosundan oyuncu kaybetmediği gibi  3 te transfer yapılmıştı. Ancak Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasında Trabzon’da Nejdet’in golüyle 1-0 kazanılan Kopanhagen maçının Danimarka’daki rövanşını 2-0 kaybedip elenen Bordo-Mavililerin yedek kulübesinden taraflı maç yönettiği düşünülen hakeme yapılan itirazlar  sırasında bir yöneticinin kendisini iterek yere düşürmesi ve bir iddiaya göre tekme de atması Trabzonspor’a pahalıya patlıyor ve bir yıl Avrupa Kupalarından men cezası aldırıyordu.

Bu şartlarla sezona iyi başlayamayan Trabzonspor ilk 5 maçta 4 puan alınca son iki sezonun şampiyon hocası Özyazıcı büyük eleştirilere uğruyordu. Buna rağmen toparlanan Trabzonspor ligin ilk yarısını lider olarak tamamladı. Ne var ki  hem  asların sezon sonunda satılacağı söylentileri, hem de Özyazıcı’nın görevi bırakacağını  açıklaması  Avrupa cezası yanında bu şampiyonluğu engelleyen sebepler oluyordu..

Yine de Bordo-Mavililer sezonu  42 puanla ipi göğüsleyen Fenerbahçe’nin sadece 1 puan gerisinden 41 puanla ikinci bitiriyordu.

YERLİNİN DE YERLİSİ İLE ŞAMPİYONLUK

Trabzonspor, 1978-79 sezonuna her zaman yaşanan iç çekişmeler sonucu  bir yıl önce takımı şampiyon yapan Özkan Sümer’in yerine Özyazıcı’yı getirerek başladı. İki sezon önce toplam 4 milyona alınan Mehmet Ekşi ve Necdet Beşiktaş’a, Orhan ise Galatasaray’a 14 milyon lira karşılığı satılıp  Ankara Şekerspor’dan İskender ile Sebatspor’dan İsmail  kadroya katıldı.  Ayrıca henüz 3. Haftada Galatasaray ile oynanan maçın 1. dakikasında libero Necati’nin ayağı kırılmıştı.Daha önce Kadir’in yerine altyapıdan Hüsnü Özkara’yı monte edip başarılı olan Özyazıcı, bu kez de  Necati’nin yerine İsmail ile altyapıdan Arif’i  değişmeli oynatıp  sorunu giderdi.

Dar ve yetersiz kadrosunun ne yapacağı merak edilen Trabzonspor’a taraftarı bile şampiyonluk şansı tanınmıyordu. Ancak Özyazıcı yönetimindeki Bordo-Mavililer  Şenol- Turgay, Hüsnü, İsmail (Arif) ,Mustafa –  Yaşar, Güngör, Serdar- Galip, Tuncay , İskender (M.Cemil)’den oluşan 10’u yerlinin de yerlisi kadro  ile sezonu  Galatasaray’ın bir puan önünde 41 puanla  şampiyon olarak tamamlıyordu.

 ‘İKİ HASAN BİR BASAN’

Trabzonspor Özyazıcı ile son lig şampiyonluğunu 1983-84 sezonunda Fenerbahçe’ye 5 puan fark yaparak elde ederken bu Özyazıcı’nın da 4. Lig şampiyonluğu olarak kayıtlara geçti.

Mehmet Ali Yılmaz başkanlığındaki Trabzonspor’un  Fenerbahçe’den Ali Kemal Denizci’nin kardeşi Osman’ı transfer edeceği kesinleşmişti.Gazeteciler Özyazıcı’yı sürekli ‘Hocam başka  kimi alacaksınız?’ diye soruyordu ancak  sır vermeyen Özyazıcı sonunda ‘İki Hasan, bir basan alacağız, başka bir şey söyleyemem’ diyordu. Sonunda Hasan’lardan birinin Rizespor’dan Hasan Vezir diğerin  de Samsunspor’dan Dobi Hasan (Şengün)  olduğu anlaşıldı. ‘Basan’ ise yine Rizespor’dan İsmail Hakkı Yılmaz olmuştu. Ancak Tuncay Soyak’a alternatif olarak  alınan İsmail Hakkı çok  ciddi bir sakatlık geçirip 4 ay sahalardan uzan kalınca beklenen katkıyı yapamamış ancak Dobi Hasan ile Hasan Vezir  oynadıkları futbol ve attıkları gollerle yıldızlaşmıştı.

Sezon sonunda Trabzonspor 50 puanla en yakın takipçisi Fenerbahçe’ye 5 puan fark atarak  Özyazıcı ile 4  şampiyonluğuna ulaşırken  Özkan Sümer’le de  2 olmak üzere  9 yılda  6. Şampiyonluğuna imza atarak  erişilmez bir rekorun da sahibi oluyordu.

KORKUNÇ KOLLEKSİYONCU

Trabzonspor'un dışında Bursaspor ve Sarıyer'i de çalıştıran Özyazıcı, Sarıyer'i Balkan Şampiyonu yaptı. Trabzonspor’a her kulvarda 16 kupa  kazandırarak erişilmesi neredeyse imkansız bir rakora imza atan Özyazıcı’nın kupalarının açılımı ise şöyle; 

1 İkinci Lig Şampiyonluğu,

4 Birinci Lig  ( Süper Lig) Şampiyonluğu (1975-76, 1976-77, 1979-80, 1983-84)

3 Türkiye Kupası Şampiyonluğu,

5 Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu,

2 Başbakanlık Kupası Şampiyonluğu

1 Kıbrıs Barış Kupası Şampiyonluğu

Trabzonspor ayrıca Özyazıcı döneminde Deprem Kupası ve Kara Kuvvetleri Kupası gibi özel kupaları  da müzesine götürdü.

Bu arada Özyazıcı  Amatörde, 2. Lig’de ve Birinci Lig’de (Süper Lig) olmak üzere üç ayrı kulvarda şampiyonluk yaşayan ilk ve tek Türk antrenörüdür.