Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen, Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin ikincisi Trabzon ve Erzurum’da eş zamanlı olarak yapılıyor
19-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen festivaller kapsamında Trabzon’da 25 ayrı etkinlik noktalarında gerçekleştirilecek.
Türkiye’de sadece 11 şehirde gerçekleştirilecek ve Trabzon bu şanslı şehirlerden biridir
Ülkenin tanıtımı ve turizmin çeşitliliği anlamında önemli bir organizasyon olan Türkiye Kültür Yolu Festivalinin yapıldığı şehirde ise o ilin önde gelen turizm eserinin birinin adıyla adlandırılıyor
Trabzon’dakinin adı Sümela Kültür Yolu Festivali’dir.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, yeni Vali Aziz Yıldırım’ın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı.
Bakanlık tarafından organize edilen festival her yaşa hitap ediyor.
Çocuklardan yetişkinlere kadar her türlü etkinlik ve sergiler düzenleniyor.
Her yaş grubundan vatandaşa hitap ediyor.
Sergiler, filmler, animasyonlar, söyleşiler, tiyatro gibi birçok etkinliği bünyesinde bulunduran Sümela Kültür Yolu Festivalinde her akşam da bir konser veriliyor.
Etkinlikler Trabzon’un 25 noktasında düzenleniyor. Bazı etkinliklerin ilçelere kaydırılmış olsaydı onları da bu festival havasına katardık düşüncesindeyim.
Festivaller şehirleri markalaştırıyor doğrudur ama bir bütün olarak ele alınmış olsaydı daha etkili olacağını düşünüyorum
Şehrin kültür ve turizm anlamında gelişimini artırmak, daha çok yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmek, tanıtım için güzel bir organizasyon.
Ama dediğim gibi eksiklikler var.
Her ne kadar Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şehri markalaştırmak adına böyle bir organizasyonu düzenlemeleri Trabzon’a verilen bir değerdir.
Ancak, şehir turizminin sorunlarıyla boğuştuğu bir dönemde çözüm yolu önerileriyle ilgili birkaç söyleşinin düzenlenmesi ve gündeme getirilmesi daha faydalı olacağı kanısındayım.
Turizm sezonu boyunca yığınla sorunların yaşandığı Karadeniz Bölgesi’nin bu yarasına merhem sürmek gerekirdi.
O kadar geniş organizasyonun içerisinde dahil edilseydi belki güzel oturmazdı ama bir hafta süreyle süren bu etkinliklerde çare aramak gerekirdi.
.
Şunu beklerdik
4 ayda 400 milyon doların kaybolduğu, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ile ilgili birkaç önlemin alınması ve yaptırımın da uygulanmasıydı.
Trabzon ve bölge turizm sorunlarına bir bölüm ayrılabilmeliydi.
Hiçbir sorun yokmuş gibi bir haftalık festival her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlamına gelmeyeceğinden sorunların da konuşulması gerektiği kanısındayım.
Sorun var ve günlerdir bağırıyoruz.
Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında 30 bine yakın sanatçının yer alacağı festivaller kapsamında Sümela Yolu Kültür Festivali’nde Trabzonlu sanatçıların davet edilmemesi de bir başka eksiklik.
Yani Sunay Akın’sız bir festival olur mu?
Yani Volkan Konak’sız bir festival düşünülür mü?
Bari bir söyleşi Sunay Akın’a bir konser de Volkan Konak ve Fuat Saka ile yerel sanatçılara sahne verilemez miydi?
Maksat şehri markalaştırmak ve daha çok insana hitap etmekse Trabzon’un markası olan Trabzonspor’un kıyısından kenarından dahil etmekti.
Trabzon bir sanat şehridir
Faruk Özak Bakanımızın dediği gibi Türkiye genelinde metrekaresine en çok sanatçı düşen şehirdir Trabzon.
Kültür ve Turizm Bakanlığı birkaç Trabzonlu sanatçıdan tasarruf etmemeliydi.
Trabzon demek Erkan Ocaklı demek, Trabzon demek Koryanalı Hüseyin demek, Bahattin Çamurali, Katip Şadi, Hayri Yaşar Karagülle, Sait Uçar, Volkan Konak, Sunay Akın demek, Fuat Saka demektir.
Trabzon, Trabzonspor’uyla, sanatçısıyla, siyasetçisiyle öne çıkmıştır.
Müzikte ömrünü veren sanatçıları vardır
Kemençe vitri özü Yusuf Cemal Keskin gibi
Ama olaya siyasi baktıysanız diyeceğimiz yok lakin sanatın da siyaseti olmaz.
Olmamalı.
Mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle….