AK Parti iktidarının en çalışkan bakanlarından birisidir Abdulkadir Uraloğlu. Erzurum Bölge Müdürlüğü’nde mühendis olarak başladığı Karayolları ailesinin en üst noktasına kadar ulaşan isimdir.
Karayolları Samsun, Bursa ve İzmir Bölge Müdürlüklerinde gösterdiği performansın mükâfatını Karayolları Genel Müdürü olarak alan ve kurumun en tepesine çıkan Abdulkadir Uraloğlu’nun tesadüfi olmayan bu başarısını fark eden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisini bu defa son kabinede bakanlık makamıyla taltif etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gibi önemli bir göreve getirdi.
Allah için oturduğu her koltuğun hakkını verdi.
Uraloğlu bakan olduktan sonra daha fazla çalıştı, hiç oturmadı.
Hep sahada oluyor.
Türkiye’de en fazla kilometre yapan bakan oldu.
Her ne kadar Dışişleri ve Ticaret Bakanı’nın uzun yurt dışı gezileriyle menzil bakımından en fazla kilometre yapmış gibi görünse de gerçekte en uzun yolu kat eden Abdulkadir Uraloğlu’dur.
Türkiye’de gitmediği şehir bırakmadı,
Bakan olarak 72 vilayeti gezdi, bakanlığına bağlı tüm yatırımları yerinde inceledi.
Boşu yok
Hem en çok çalışan hem de en çok güvenilir bakan olarak halkın teveccühüne mazhar olmuş bir isimdir.
Her fırsatta baba ocağı Trabzon’a geliyor.
Trabzon’un gelişip, büyümesi ve kalkınması için uyku uyumuyor desek yeridir.
Hafta sonu yine hemşerileriyle birlikteydi.
Yoğun ziyaret ve inceleme programından sonra günün yorgunluk çayını Trabzonspor-Galatasaray maçından sonra gazetemiz merkezinde Taka Gazetesi’nde birlikte içtik.
Her sorumuza samimi cevaplar verdi, zaten onun en büyük özelliği de budur.
Konuşurken güven veriyor inanın.
Güney Çevre Yolu, Kanuni Bulvarı, Hafif Raylı sistem ve Trabzon’un demiryolunu sorduk ve mikrofonu kendisine bıraktık, dinleyelim;
“Trabzon’un güney çevre yolu 1980’li yıllarda gündeme geldi. Fikir olarak ortaya atıldı. O tarihlerde gündeme geldi. Belli projeler yapıldı. Yapma niyeti ortaya koyuldu. Kıymetli. 2020 yılında, bu proje mevcut şehrin imar planı, yapılanma ve potansiyeli ile bizim işimizi görmez dedik ve projeyi sil baştan yeniden yaptık. İlk etapta trafiğin en yoğun olduğu Akçaabat Mersin’den başladık. 1 Mayıs 2023’te de temelini attık. Çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. 7 tane tünelde çalışmalar devam ediyor. İlk etabı 16,5 kilometre olacak olun yolun 14 kilometresi tünel. 3 senelik bir zaman dilimi içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Akyazı’dan Araklı’nın girişine kadar olan bölümün ön projesini yaptık, detay projeye çalışıyoruz. Önceki projeleri komple kaldırdık. Zaten o Yomra’ya kadar gidiyordu. Yaklaşık 29 kilometreydi ve şimdi 54,3 kilometrelik bir projeden bahsediyoruz. Bu tam Trabzon'u güneyden kucaklayacak olan bir proje. Biz kazmayı vurduk, devam ediyoruz. Devamını da getireceğiz inşallah. Diğer kesimlerin de devamını getireceğiz. Bu yolu biz başlattık tamamlanması da bize nasip olacak inşallah” dedi.
Evet, 1980’li yıllarda Anavatan Partisi iktidarında gündeme gelen ancak bu zamana kadar tek çivi dahi çakılmayan Güney Çevre Yolu AK Parti iktidarında hayat buluyor.
29 kilometrelik yolun 54 kilometreye uzatılması kolay iş değildir.
Trabzon’u ileriye taşıyacak, büyümesini ve gelişimini sağlayacak proje budur bana göre.
Trabzon’un ufkunu açacak, dünya ile entegresini sağlayacak bir diğer proje ise kuşkusuz tren yoludur. Onu da sorduk Bakan Uraloğlu’na
Şunları söyledi;
“Karadeniz’in demiryolunda bazen ikilemler yaşanıyor. Samsun’dan Sarp’a kadar gittiğinde sırtını denize dönüp baktığın her vadi en doğru ve en iyi vadidir. Çünkü sen oradan bakmak istiyorsun. Yani her ilçe veya her il baktığı yerin doğru güzergah olduğundan bahseder. Şimdi burada da tabii bizim Karadeniz'e demiryolunu getirmemiz lazım. Geçmişte Erzincan'dan Trabzon'a sonrasında yine Erzurum'dan Rize'ye demir yolları gündemi oldu. Bunlarla ilgili bazı proje çalışmalarımız da var. Yani her ikisi de söz konusu. Bazen böyle ya o şehirden mi olacak, bu şehirden mi? Kısır tartışmalara asla girilmesini doğru bulmuyorum. Ama biz şöyle bir şey dedik. Dedik ki biz hızlı treni, yani 250 kilometre saat, mevcut hatlarımızdır. Bundan sonra 200 kilometre saat yapıyoruz. Niye? Hem yük taşısın hem yolcu taşısın. Treni Ankara'dan Kırıkkale'den yola çıkardık. Çorum'a yola çıkardık. Yapımına başladık. Kazmayı vurduk, çalışmalar yoğun devam ediyor. Devamında Çorum, Merzifon, Samsun var. Limana indireceğiz. Oraya indikten sonra artık hızlı trenin sahilden Sarp’a kadar gitmesi doğrudur. Çünkü Karadeniz'de nüfus sahildedir. Yerleşimin biri biter, diğeri başlar. Dolayısıyla buradaki yolcuyu da alabilme adına sahilden proje çalışması başlattık. Hızlı tren Sarp’tan Gürcistan'a, Gürcistan'dan da Kafkasya ve Asya’ya bağlantı kurulacak. Bununla ilgili düşüncemiz bu işin açıkçası.”
Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon şehir içi hafif raylı sistemin de Akçaabat-Yomra olarak projelendirildiğini ifade ederken projeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onayladığını söyledi.
Bakanı dinledikçe geleceğin Trabzon’u hayal ederken keyif aldım.
Çalışkanlığıyla ve projeleriyle öne çıkıp dikkat çeken iyi bir inşaat mühendisi olan Bakan Abdulkadir Uraloğlu aynı zamanda da doğal bir insan, Organik yani.
Bir bakıyorsunuz çocuklarla sokakta top oynuyor, bir bakıyorsunuz çarşı pazarda insanların yanında, bir bakıyorsunuz trafik polisiyle sohbetini sosyal medyadan paylaşıyor.
Aynı zamanda bir halk adamıdır.
İnsanımızın da istediği budur zaten.