Gerek ulusal basında gerekse de sosyal medya ve halk arasında sıkça gündeme gelen meselelerden biri de Trabzon’da var olduğu iddia edilen opera binası konusudur. Esasen doğru olmayan bu bilginin temelini oluşturan bina bugünkü meydan parkının doğusunda yer alıyordu.

Sözü edilen binanın hikâyesi ise şu şekildedir: İmparatorluk yıllarında Trabzon’da yaşayan Ermeni bir vatandaş olan Pilosyan, kentte Sinematograf adı altında bir şirket kurmuş ve bir sinema binası yapmak için yetkili makamlara başvuruda bulunmuştur. Bu başvurunun ardından sinema binasına arsa aranmaya başlanmıştır. Neticede batısında Millet Bahçesi ve belediye binası, doğusunda yol, güneyinde Trabzon Belediyesine ait dükkân ve yol, kuzeyinde yol ile sınırlıolanarsa ve içindeki bina Pilosyan’a verilmek istenmiştir. Arsa üzerinde ayrıca Rüsumat Emanetine ait transit ambarı bulunuyordu.

Bunun üzerine Ocak 1907’de Şurayı Devlet kararıyla arsa üzerindeki ambar yıkılmış ve burada belediyeye gelir getirmek amacıyla bir sinemabinasının yapılması uygun görülmüştür.

Belediyece bu arsa 10 yıl süreyle sınırlı olmak üzere Bedros Pilosyan ve Arsen Mine Esyan adlı kişilere tahsis edilmek ve bu sürenin bitimiyle birlikte belediyeye terk edilmek şartıyla mukavele yapılmıştır.

Sinema binası sözleşme gereği vaktinde bitirilmiş ve 2 yıl boyunca Trabzon Belediyesi bu sinemadan kira tahsil etmiştir. Fakat devam eden süreçte Birinci Dünya Savaşı, Ermeni Tehciri ve Rus işgali gibi gelişmeler yaşanınca sinema binası el değiştirmiştir.

Bina bir dönem Vali Cemal Azmi Bey’in ilk görev yaptığı yıllarda İttihat Terakki Cemiyeti’ne kaydedilmiştir. İşgal sonrası sinema binasının durumu gündeme gelmiş ve söz konusu bina Turan Sineması adıyla tekrar faaliyete geçmiştir. Bir ara Sümer Sineması adıyla faaliyet gösteren binanın yapımı konusunda Trabzonlu Gazeteci Cevdet Alap ise şu bilgileri vermiştir:

O sinemadan sonra şimdiki Sümer Sineması binasını 328-329 senelerinde gene bir Ermeni, Batum’dan ustalar getirterek Rus tipi olarak yaptırmıştır. Bu Ermeni, binayı yaptırmak için ya 5 ya da 8 sene için icarı mukabil inşa mukavelesi yapmış ve iki yılda inşa masrafını çıkardığı gibi kâra da geçmiştir. 1918’deki kurtuluştan sonra sinema sahnesinde çeşitli temsiller verilmiştir. Bu temsiller bazen Trabzonlular tarafından verilirken çoğu kez İstanbul’dan gelen kumpanyalar tarafından sahnelenirdi. 1940 yılına kadar sinema sahnesinde temsil vermek üzere 900’e yakın kumpanya gelmişti. Cumhuriyetin ilk yıllarında bu binayı Harunzadeler aldı ve Yıldız Sineması ismiyle işletmeye başladı.

Bu arada Turan Sineması adıyla faaliyet gösteren bu yapı bir ara Trabzon Belediyesi’ne devredilmiştir. Söz konusu bina Cevdet Alap’ın da ifade ettiği gibi daha sonraları Yıldız Sineması adını almış ve 1958 yılında ise Trabzon Belediyesi tarafından alınan bir kararla maalesef yıktırılmıştır.

Neticede bu tarihi bina ilk yapıldığı günlerden yıkımına kadardaha çok sinema binası olarak hizmet vermiştir. Binanın yıkılması ise Trabzon için büyük bir talihsizlik olarak tarihe geçmiştir.