31 Mart seçimleri için Trabzon’un ilçelerini değerlendirmeye devam ediyoruz. Bugünkü ilçemiz Akçaabat Akçaabat; Ortahisar’dan sonra Trabzon’un en büyük ilçesi. 404 bine yakın nüfusu var.

Birçok şehirden daha büyük

Bu zamana kadar 5 parti belediye başkan adayını açıklamış oldu.

Son tarih 20 Şubat olduğunu varsayarsak yeni adaylar da çıkabilir ancak edindiğimiz bölgelere göre adayların hepsi bu kadar,

AK Parti Osman Nuri Ekim, CHP Osman Kalyoncu, İYİ Parti Erol Gedikli, Yeniden Refah Partisi Resul Altın ve Bağımsız Türkiye Partisi Samet Ayvaz ile seçime girecek.

Akçaabat Trabzon’un en gözde ilçelerinden biridir.

Yoroz burnundan Akyazı tüneline kadar büyük bir coğrafyaya sahip olan Akçaabat geçmişte 14 belde belediyesi ile de önemli merkezlerden biridir.

Trabzon ile birleşti diyebiliriz.

31 Mart 2024 seçim değerlendirmemize geçmeden önce beş yıl öncesindeki seçimlerde hangi partinin ne kadar oy aldığına bakalım.

96 bin 125 seçmeni var

31 Mart 2019 seçimlerinde kim ne kadar oy almıştı

AK Parti 43 bin 737 oy ile yüzde 60,08

İyi Parti (Cumhur İttifakı) 24 bin 997 oy ile yüzde 34,32

Saadet Partisi 2 bin 176 oy ile yüzde 2,99

BTP bin 80 oy ile yüzde 1,48

Okan Koç 818 oy ile yüzde 1,12

28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan 50 bin 618 oy ile yüzde 70,84 oranında oy alırken Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 20 bin 858 oy ile yüzde 29,16 oranında oy almıştı.

Peki, önümüzdeki seçimlerde ne olur.

Gerek önceki iki seçimde ve gerekse önceki yıllardaki seçim sonuçlarına bakılırsa çok farklı bir durumun ortaya çıkmayacağı görünüyor.

Benzer sonuçlar ancak rakamlarda ufak tefek değişiklikler olabilir.

AK Parti beş yıl önce Osman Nuri Ekim’i, Akçaabat Belediye Başkanlığında aday olarak ilk açıkladığında acaba Şefik Türkmen’in yerini doldurur dolduramayacağı yönünde bir endişe yok değildi.

Ancak geçen süre zarfında görülmüş ki Şefik Türkmen’in yaptıklarını koruduğu gibi ilçeyi kültür ve sanat merkezine çevirdi, bunun yanında da eksik olan müzelerin yapımı, alt yapı, Orta Mahalle’de devam eden restorasyonlar, Söğütlü’deki spor tesisleri, yüzme havuzu, iki millet bahçesi ve çok sayıda proje

İlçenin marka değerine katkı veren yatırımlar oldu.

Akçaabat deyince akla her zaman Hıdırnebi Yaylası gelir.

Hıdırnebi Yaylasının kalıcı projesini yakında inceleme fırsatı bulduk ve her kesim tarafından da çok beğenildi. Zor bir proje ama inşaat mühendisi bir başkan yeni dönemde kuracağı yeni bir ekiple o projeyi hayata geçirecektir.

Dikkat ederseniz Osman Nuri Ekim belediye başkanları arasında tartışılmadan aday gösterilen isim oldu. Çünkü yaptıkları sadece Trabzon’la sınırlı kalmadı Ankara’dan koparıp aldıkları, İstanbul’dan getirttiği sponsorluklar onun mühendis zekâsının yanında aynı zamanda tuttuğunu koparan bir siyasetçi olduğunu da gösterdi.

Şimdi CHP ve İYİ Parti ile birlikte Akçaabat’ta bir yarışa girecek. Yani karşıda bir ittifak yok, bu da onun işini kolaylaştıracak. AK Parti’nin seçimi rahat kazanabileceği ilçelerden biridir Akçaabat.

Diğer siyasi partilerin AK Parti ile olan farkı kapatması zor gözüküyor. Ama yıllarımızı verdiğimiz bu meslekte her seçimin bir riski olduğunu biliriz.

Bunu Osman Nuri Ekim de biliyor. O nedenle 31 Mart gecesine kadar durmaksızın çalışacak. Projeleri seçim dönemine kadar yetiştirmeye çalışacak.