Seçim değerlendirmelerimizden bugünkü ilçemiz Araklı. Trabzon’un en büyük üçüncü ilçesi Ortahisar ve Akçaabat’tan sonra 51 bin 200 nüfusu, 30 bin seçmeni ve yüz ölçümü ile kalburlu ilçelerimizden.

Siyasette etkin ilçelerimizden

Her seçimde adaylarıyla ve sıra dışı çıkışlarıyla siyaset dünyasına farlı bir kimlikle renkli sahnelere neden olan Araklı’da Çebi ailesi gerçeği var.

Of’ta Saral’lar ne ise Araklı’da da Çebi’ler odur.

Bu iki ilçede farklı soyadlarda aday bulmanız güçtür.

Yani aile arası bir yarışa sahne olur.

Peki, 31 Mart 2024’te Araklı’da seçim ne olur.

Buna geçmeden önce 31 Mart 2019 seçim sonuçlarına bakalım.

AK Parti Recep Çebi ile 15 bin 89 oy ile yüzde 51,87 oran alırken rakibi Saadet Partisi adayı Ümit Çebi ise 6 bin 276 oy ile yüzde 21,57 oranında bir oy almıştı.

Arada 9 bin gibi bir oy farkı vardı.

Aynı seçimde eski belediye başkanlarından Hamit Baycan BBP ile 4 bin 538 oy oranı ile yüzde 15,60 oy oranı ile üçüncü sırada yer almıştı.

İYİ Parti eğitimci Hasan Suiçmez ile 2 bin 655 oy ile yüzde 9,13, Bağımsız aday Erkan Kolancı’da 250 oyda kalmıştı.

28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 bin 958 oy ile yüzde 85,02’lik aranla Türkiye’nin en yüksek oy alan ilçeleri arasına girmişti Araklı.

Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 4 bin 396 oy ile yüzde 14,98 oranında oyda kalmıştı.

Gelelim 2024 seçimlerine

Muhtemelen 6 adaylı bir seçim olacak.

Mevcut belediye Başkanı Recep Çebi’nin üç dönem kuralına takılması üzerine AK Parti seçimlere Hüseyin Avni Coşkun Çebi ile girecek.

Her ne kadar son dakikaya kadar AK Parti’nin adayı Selahaddin Çebi olsa da uzatmalarda bu isim değişti. Selahaddin Çebi’ye sen Ortahisar’da kal bize lazımsın denilerek doktoru aday gösterdiler.

CHP Osman Dilber, Yeniden Refah Partisi Ahmet Küçük, BTP’de Mesut Demirtürkoğlu ile Bağımsız aday Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlisi Yusuf Durmuş, seçime girecek.

Dün itibariyle de Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Şakir Şahintaş’ın son dakika kararıyla adaylığını açıklaması Araklı’da seçiminin daha çekişmeli geçeceğini gösteriyor.

Araklı’da ne olur?

Her ne kadar AK Parti’nin ilçede ezici bir üstünlüğü gözükse de her seçim heyecanlı geçmiştir. Özellikle Ümit Çebi’nin girdiği seçimlerde heyecan üst noktalarda iken bu seçimde Ortahisar adayı olması önemli bir avantajı da kaybetmiş oldu.

Gene kanaat şu; Ümit Çebi Araklı’dan aday olmuş olsaydı kazanma şansı önceki seçimlere nazaran daha fazlaydı, kazanabilirdi de.

Araklı’da muhalefetin AK Parti’ye karşı ortak bir konsensüs sağlayıp aday çıkarma girişimi sonuçsuz kalmamış olsaydı ki bu birliktelik Saadet Partisi il başkanı Şakir Şahintaş’ın etrafında sağlanacaktı o zaman AK Parti adayı Hüseyin Avni Coşkun Çebi’nin işi daha da zorlaşaacaktı.

Ancak şu anda öyle bir ihtimal kalmadı.

Çünkü her parti adayını açıklamış, geri çekmesi de zor.

Tüm partilerin adaylarını açıklamasından sonra Şakir Şahintaş’ın ortaya çıkması geç kalınmış bir hareket olarak değerlendirilirken muhalefetin düşündüğü birliktelik de gerçekleşememiş oldu.

Böyle bir ihtimal de kalmadı.

Yani demem o ki Araklı’nın favorisi Hüseyin Avni Coşkun Çebi, plase Şakir Şahintaş, sürpriz yok.