Burayı gülerek yazıyorum, başlıktaki derleme ile terlemeyi bu yaz mevsiminde karıştırmayalım lütfen. Uzun zamandır yazmadığımdan dolayı yaz boyunca yaşananları konu bakımından fazla olduğu için, gözlemlediğim kadar derleyip toparlayıp özetlemeye çalışacağım.                          
             
Terleme demişken, bu yaz terden ıslandığımız Ağustos sıcağını Haziran ayında yaşadık. Ağustos ayında Eylül’ü yaşıyoruz, Eylül’de de Allah bilir hangi mevsimi yaşayacağız. Küresel ısınma bir tarafta şöyle dursun, önce insan bozuldu ardından da mevsimler. Rabbim yazımızı yaz, kışımızı kış eylesin.
               
Araklı’da yaşanan sel felaketi bunun en belirgin örneği, bir yıllık yağmur neredeyse birkaç günde yağdı ve sonrası malum felaket. Dere içerisinde yapılan bir okul ve dere kenarında ölümle burun buruna yaşamlar. Bütün bunlara kader diyebilir miyiz? Rabbim ölenlere rahmet eylesin, geride kalanlara da derin sabırlar diliyorum. Başta devlet yetkilileri olmak üzere yaşananlardan büyük bir ders çıkarmak zorundayız.
             
Bu yaz, geçen yıllara oranla bölgemizde büyük bir turizm hareketliliği yaşanıyor. Alışılagelmiş tatil kültürünü artık insanlar değiştirmiş durumda. Ege ve Akdeniz sahillerine bir giden, sonraki tatil planına muhakkak Karadeniz’i ekliyor. Doğasıyla her göreni etkileyen bir başkasına da tavsiye ediyor.
                
Bütün sezon boyunca izlenen ve reyting rekorları kıran Sen Anlat Karadeniz dizisinin etkisi de hiç şüphesiz burada çok büyüktür. Karadeniz’in en güzel yerlerinde çekimler yapan dizi ekibine, yönetmenine, oyuncularına, büyük bir teşekkür borcumuz var. Yeni sezonda da inşallah güzel reytinglere ulaşırlar.
               
Tatil ve turizm demişken, yaz boyunca Trabzon’a hava yoluyla ulaşmak gerçekten zor. Hem sefer sayısı yetersiz, hem de biletler çok pahalı. İlgililer yetkililer kime ne söylediyse de etkili olmadı. Bayramdan sonra fiyatlar düşer, fakat bu yapılan fırsatçılık da unutulmaz elbette!                
                
Sadece Uzungöl’de yaşadığımız tatsız hadiseyi saymazsak, bölgede turizm şu anda iyi gidiyor. Uzungöl’de yaşanan o olay ve sonrasında, bölge halkı ve Trabzonlular için neredeyse hakarete varan cümleler kullanıldı. Sosyal medyada ve ulusal basında Trabzon linç edildi. Buna kimsenin hakkı yok. Trabzon insanı her şeyden önce vatanına bağlı, milli ve manevi değerlerine yüksek hassasiyet gösteren asil bir halktır. Lütfen ayarlarımızla da kimse oynamasın!
                
Bu yıl Trabzon her yönüyle dolu dolu yaz mevsimini geçiriyor. Bu arada fındığa da iyi fiyat verildi. Yayla şenliklerinden, festivallerinden, icazet merasimlerine kadar her alanda maddi ve manevi zenginliklerini de yaşıyor. Mesela geçen hafta Of’ta 104 hafızın toplu icazet programı vardı. Dünya birincilerinin bulunduğu Kuran ziyafetinin verildiği müthiş bir program yapıldı.
 
Ayrıca geçen hafta Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi ve Trabzon Valiliği’nin de ortaklaşa düzenledikleri, kültürel ve sosyal etkinliklere yönelik projeleri kapsamında, “9 ülke el ele hayde horona” sloganıyla uluslararası güzel bir horon festivaline imza attılar. Birbirinden güzel sanatçılarla, katılanlar kemençe ve horona doydular diyebiliriz. Şehirde başta körfez ülkelerden gelen turistlerin yanında yerli turistlerle birlikte müthiş bir canlılık var. Geçmişine bağlı, geleceğinden umutlu adımlarla Trabzon ve Trabzonspor da ilerliyor.
           
Bütün bir yaz konuştuğumuz Yusuf Yazıcı’nın transferi de nihayet hayırlısıyla gerçekleşti. Bize Her Yer Trabzon sloganını artık gittiği yerde en güzel şekilde yaşatacak ve oralardan hiç şüphesiz göğsümüzü kabartacak. Örnek bir futbolcu olarak Türk futbolunu da oralarda bizim adımıza temsil edecek.

Bu sezonun Dozer Cemil lakaplı Cemil Usta sezonu olarak adlandırılması, belki de beklediğimiz şampiyonluğun habercisidir. Şimdiye kadar yapılan formalar keşanlı forma kadar da beğenilmemişti. Şu an takım oyuncularının idman eksikliği olsa da, bu yıl bu takım şampiyonluğa inşallah oynayacaktır.
 
Bu güzel temenniyle yazıma son verirken yaz devam ediyor, yarın da bayram. Lütfen dikkatli araç kullanalım. Nice güzel bayramlara inşallah hep beraber ulaşalım. Mübarek Kurban Bayramınızı şimdiden en içten dileklerimle kutlar, sevdiklerinizle birlikte güzel bir bayram ve yaz geçirmenizi dilerim. Her şey gönlünüzce olsun.