Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde gençlerle bir araya geldiği programda 31 Mart seçimlerinin kendisinin son seçimi olacağını belirtip final yapmak istediğini söyledi.

Şüphesiz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bugüne Türk siyasi tarihine mührünü vuran Cumhurbaşkanı Erdoğan iki dönemlik Başbakanlık ve ardından bir dönem parlamenter sisteminde cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu.
Anayasa değişikliği ile Devlet Başkanlığı sistemine geçişle birlikte Cumhurbaşkanlığında ikinci dönemini sürdüren ve 2028’de görev süresi sona gerecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yürüttüğü son Cumhurbaşkanlığı görevinden sonra siyaset sahnesinden çekilmesi yasal zorunluluktandır.
Bunun için de geçtiğimiz günlerde siyaseti bırakacağını ve 31 Mart seçimlerinin onun son seçimi olduğunu ifade ederek böylelikle de yaklaşık 50 yıllık siyasi yaşantısına son vereceğini açıkladı.
Bu benim son seçimimdir dedi.
Final ile görevi ehline devredeceğim dedi.
Erdoğan durup dururken neden böyle bir açıklama yapma ihtiyacı duydu.
Her ne kadar eski adalet bakanı Bekir Bozdağ’ın TBMM’nin kendini feshetmesi yani seçimin yenilenmesi durumunda yeniden aday olabileceğini söylese de böyle bir duruma kimse ihtimal vermiyor.
Ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’yi feshederse Cumhurbaşkanının da görevini yani kendini de feshedebiliyor veya tam tersi Meclis; Cumhurbaşkanını feshederse TBMM’de kendini fesheder Anayasa hükmünde var. 
Bu hükümden hareketle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilme olasılığı var.
Bunun için de yeni bir Anayasa gerekiyor.
Veya diğer olasılıkla iki kez Cumhurbaşkanı seçilme hakkı tanıyan parlamenter sisteme geri dönüp ikinci kez seçilme hakkını kullanabilecek.
Henüz her şey bitmiş sayılmaz ancak Cumhurbaşkanı bırakacağım diyorsa bırakacak demektir.
Peki, 31 Mart seçimlerine 20 gün kala neden böyle bir açıklama yapma gereği duymuş olabilir.
Bana göre duygusal veda ile seçim sonuçlarına direk etki edebilecek bir durumdur. 

Çünkü vatandaşta şöyle bir kanı var
“Bu seçim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değil yerel yönetimler yani belediye başkanlarının seçimidir, Cumhurbaşkanı ile alakası yoktur” düşüncesi.
Erdoğan toplumda önemli derecede yaygın olan bu düşünceyi kırmak adına böyle bir sürpriz çıkış yapmış oldu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart seçimlerinin de kendi seçimi olduğunu ve 50 yıllık siyasi yaşantısının sonuna nokta koyacak olacak bu son seçimlerin kendisi için final havasında geçmesini istedi.
Daha net bir ifadeyle
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunu demek istedi.
Bu seçim de benim seçimimdir, finali de bu seçimle yapmak istiyorum.
Yani oylarınızı belediye başkanlarından ziyade bana vereceksiniz.
Beni siyasi yaşantıma yakışır bir finalle uğurlayın
Seçmene ona göre bana oy verin demek istemiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan neden böyle bir çıkış yapmak istemiştir.
Bazı şehirlerde özellikle de İstanbul, Ankara gibi illerde risk gördüğü için
Siyasi ömrü boyunca bütün zorlukları ve olasılıkları iyi tahmin eden ve iyi tahlil eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinin de AK Parti için ne kadar zor geçeceğinin sezmesidir.
Ben gidiyorum derken seçmenden duygusal oy isteme şeklidir. 
Çünkü Erdoğan bu zamana kadar girdiği 17 seçimin hepsini kazanmıştır.