Tarih boyunca yetiştirdiği ve ülkemize kazandırdığı değerli şahsiyetlerle anılan Trabzon, adını her zaman gündemde tutmuştur.
Başbakanlar, bakanlar, komutanlar, akademisyenler, hekimler ve daha birçok farklı alanda çok sayıda mümtaz şahsiyet, bu topraklarda doğmuştur.
Son yapılan araştırmalarda Şükrü Saraçoğlu’nun da Trabzon doğumlu olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Türk siyasi hayatının bir dönemine damga vuran kişilerden olan Saraçoğlu’nun 1887 yılında İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde doğduğu ifade edilmektedir.
Fakat son yıllarda hakkında yapılan araştırmalarda Saraçoğlu’nun dedelerinin Trabzonlu olduğu konusunda bilgiler ortaya çıkmıştır. Buna göre Şükrü Saracoğlu’nun babasının, Trabzon’un Akçaabat (eski adı Pulathane) ilçesinden göç ederek Ödemiş’e yerleşen Saraç Mehmet Tevfik Usta, annesinin ise ev hanımı Şerife Hanım olduğu anlaşılmıştır.
Ortaya atılan bu iddianın doğruluk oranını güçlendiren en önemli bulgu Akçaabat’ın Mersin Köyü’nde Saraçoğlu soy ismiyle ailelerin bulunmasıdır. Mesela 1835’li yıllarda ilçeye bağlı Vardallı, Mimera, Kereşan köylerinde Saraçoğlu soyadına tesadüf edilmektedir. Ayrıca bu aile üyelerinden bazılarıyla yapılan görüşmelerde Şükrü Saraçoğlu’nun torunları ile ortak arazileri olduğu bilgisine rastlanılmıştır.
Şükrü Saraçoğlu’nun kökeninin Trabzon’a dayandığı ile ilgili iddiaların ortaya çıkması üzerine oğlu Yılmaz Saracoğlu, babasının Trabzonlu olduğu yönünde hiçbir bilgiye sahip olmadığını ifade etmiştir. Fakat bir süre sonra Yılmaz Saraçoğlu da Trabzon kökenli olabilecekleri yönünde beyanlarda bulunmaya başlamıştır. Mesela bir web sitesinde yer alan haberde Yılmaz Saraçoğlu konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştır:
Babamın Trabzonlu olduğunu bilmiyordum. Ben de sonradan öğrendim. Şaşırdım dedi. Bundan altı sene evvel bir Fenerbahçe kongresinde konuştuğu bir zatın kendisine dedesinin Trabzon-Akçaabat’tan Ödemiş’e göç ettiğini söylediğini anlatan Yılmaz Saracoğlu, 2010 yazında da Bodrum’da bir sanatkâra babasının portresini yaptırırken, yanına gelen bir kişinin kendisine, “Hiç kimse bilmez ama Şükrü Saracoğlu Trabzon kökenlidir.” dediğini anlattı. Ailesinin Trabzon’dan nasıl göç ettiğini bilmediğini söyleyen Yılmaz Saracoğlu, “Öğrenemeyiz. Ailede en yaşlı benim. Bunu kimse bilemez.” diye konuştu. Babasının başbakanlığında Trabzon’a gittiğini, bu konu hakkında yaşarken hiç konuşmadığını dile getirdi.
Saraçoğlu’nun Trabzonlu olduğunu zikreden kişilerden biri de Tek Parti Döneminde yazarlık, gazetecilik ve Milletvekilliği yapan Asım Us’tur. Zira hatıralarını kaleme aldığı “Asım Us’un Hatıra Notları” adlı eserde Saraçoğlu hakkında şu ifadeler kullanılmıştır:
Hariciye Vekili Şükrü Saraçoğlu aslen Polathanelidir. Babası buradan Ödemiş’e hicret etmiştir. Saraçoğlu, geçen sene Polathane’yi ziyaret etmiştir.
Görüldüğü üzere Cumhuriyetin ilk yıllarında milletvekilliği, dış işleri bakanlığı, adalet bakanlığı, başbakanlık ve TBMM başkanlığı görevlerinde bulunan Şükrü Saraçoğlu’nun kökeni Trabzon’a dayanmaktadır.
Şükrü Saraçoğlu’nun en bilinen yönü ise fanatik derecesinde Fenerbahçe taraftarı olmasıdır. Saraçoğlu, aktif siyaset yaptığı yıllarda da bu kimliğini gizlememiş aksine Fenerbahçe’nin menfaatlerinin takipçisi olmuştur.
Mesela Fenerbahçe için özel bir yasa çıkartarak kulübün şu an kullandığı stadın kiralanmasını sağlayan Saraçoğlu, daha sonra da kiralanan stadın Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden satın alınarak Fenerbahçe’ye devredilmesini sağlamıştır. Adliye Bakanlığı döneminde Fenerbahçe için yine büyük bir fedakârlık yaparak kulübü kapatılmaktan kurtararak daha sonra başına geçmiştir.
Neticede 1934-1950 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün başkanlığını yapan Şükrü Saraçoğlu’nun kökeninin Trabzon doğumlu olduğu anlaşılmaktadır.