Ağustos ayı yaklaşırken bu yılda fındık mevsimi yaprakların arasından geldiğine dair göz kırpıyor. Fındık bu yılda semt - semt düştü. Yani her yerde aynı sıklıkta bir verim yok. Ancak fındık olan yerlerde istenmediği kadar da çok fındık var. Şimdi iş gelip dolaşarak mevsime hazırlıkların yavaş yavaş başlamasına geldi.

Fındık mevsimi henüz fiyat ayarlaması yapılmamış, bir umuttur düşünülen. Fındık fiyatları bakalım bu yıl kaç liradan açılacak. Umar ve dileriz üretici hayal kırıklığına uğramaz. Ancak görünen o ki, bu yıl fındık fiyatları hiçte sanıldığı gibi olmayacak. Gerçekten şikayet eden çok ancak mevsimlik işçi bulmak çok daha zor. Fındıkların bakımı yapılmalı. Etrafları yabani ot ve diken, her türlü zararlı otlardan temizlenmeli. Fındık toplamaya hazır hale getirilmeli.

Şahsen fındığımız yok. Ancak bu sorunun olmadığı anlamına gelmez. Yine insanlar kamyonetlere tıklım - tıklım doldurulacak, aç susuz fındık toplamaya yollanacaklar. Elbette bu şekilde yokluk içerisinde mevsimlik fındık toplayan insanlar gündeliğini doldurmaya çalışacak. Ancak nitelikli işçi bulmak çok zor, hatta imkansıza yakın. Fındık toplanırken belli kurallar vardır. Yoksa yapraklarıyla sıyırıp sepetlere doldurulan fındıklar seneye fındık olmaması gibi olumsuz bir durumu hazırlar.

Fındık mevsimi titizlik gerektiren bir durumdur. Fındıkların işe yaramaz eşkinleri kesilip temizlenmeli, elbette ki yabani otlar da bu temizliğe dahil dilmeli. Fındık mevsimine üretici hazır olduğunu bildirmeli. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra fındık devşirilmeye hazır olmalıdır.

Fındıklıklarda bu yabancı ot ve dikenler asla yakılmamalı. Çünkü yakma anında fındıklar sıcaktan kavrulma olasılığı söz konusudur. Temizlenen bu diken ve yabancı otlar toplamayı engellemeyecek şekilde bir kenara toplanmalı, yakım işi daha sonraya ertelenmeli.

Kokarca piyasada pek görünmüyor ancak böcek bu ne zaman peydah olacağı bilinmez. Beklenmedik bir zamanda ortaya çıkabilir. Gerçi bu saatten sonra herhangi bir şey yapma olasılığı da yok. Mecburen bu saydığımız olumsuzluklar giderildikten sonra üretici fındık devşirmeye hazır olmalıdır.