İnsanoğlu sıkça devinim içerisinde bulunur, bu nedenle de duygusal yoğunluğu ve bedenindeki fiziksel yorgunluğu gidermek ister. Bunun için “tatil”, “mola” ya da “dinlenme” gibi terimleri kullanıyoruz. İnsan dinlenerek kaybettiği gücü geri alabilir. Bu durum canlılar için kaçınılmazdır.

Dört aylık yoğun bir tempo ile çalışmış, gayret etmiş, tüm enerjisini sonuna kadar değerlendirmiş olan öğretmen ve öğrencilerin tatil yapmak haklarıdır. Buna esasen tatil demekten ziyade enerji toplama molası da denilebilir. Öğretmen ve öğrencilerin ne gibi zorlu mücadele yürüttüklerini en iyi bilenlerden birisi olarak çalışan öğretmen ve öğrencilerin tatile ne kadar gereksinim duyduklarını da çok iyi bilirim.

Ancak bir yandan virüs belası, diğer yandan bastıran yoğun kış tatil sevincine ket vursa da insanın azim karşısında hiçbir şey direnemez. Bu nedenledir ki, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk bir veciz sözünde: “Zafer kazanabileceğim diyebilenindir “ demişlerdir. İnanmak işin esasını oluşturur. İnanca bir de temel ihtiyaçların giderilmesi kararlılığı eklendiğinde aşılamayacak engel yoktur. Yani şartların ağırlığına bakılmaksızın isteyen dinlenmek için bir yol ararsa buna bir çıkış mutlaka bulur.

Hele ilkokullardaki karne ve takdirname sevinci anlatılmaz bir heyecan ve coşku yaratmaktadır. Gerçekten çocukların gözlerindeki o parıltı güneş parıltısını andırır. Onlar aldıkları karnelerini herkesin görmesi için görünür pozisyonda tutarak eve gelirler. Güzel bir söz duymak, hediyelerini almak isterler. Bu onların doğal hakkıdır da. Ben 1963 yılındaki karnemi hele de itina ile saklarım. O günlerin mutluluğunu her zaman diri tutmak isterim.

Bu değerli varlıklarımızın tatilde dinlenmelerini sağlarken, onların sağlık durumlarına da en az o kadar dikkat etmeliyiz. Kalabalıklardan kaçınmalı, beslenmelerine çok dikkat etmeliyiz. Mevsim hastalık mevsimi. Ben şahsen tatilde kalabalıklara karışmamak için şehir dışına çıkmayacağım. Havaların ısınmasını bekleyeceğim. Karaçaoğlan “Gidelim” adlı koşmasında “sağlıktır her şeyin başı” diyerek sağlığın önemine işaret etmektedir. Çocuklarımızın morallerini yüksek tutalım. Başarısız olan öğrencilerimize kötü davranılmamalı, başkaları ile asla kıyaslamamalı. Başarının pozitif olarak belirlenmesinde değişik faktörler olduğunu unutmamak gerekir.