Trabzon’un beklentilerini yıllardır yazıp yorumlamaya çalışıyoruz. Fiziki değişimi içerden göremeyebiliriz, dışarıdan gelip görenler bizimle paylaşıyor. Şimdi eksik olup, yapılması gerekenleri bir kez daha sıralayarak ilgililere yeniden hatırlatalım. Zira, unutturmamak lazım.

Trabzon’un birinci önceliği ne idi?

Bir ay kadar önce ‘Çömlekçinin dönüşümü’ diye yazmıştım.

Bu öncelik değişiyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Çömlekçinin yapılması bir yana Arafilboyu-Esentepe mahallesinde muhteşem manzaralı evler yapılacağının müjdesini verdi.

Kalan bölümler ki, dönüşüm tünele kadar devam edecek. Çömlekçi’de KTÜ işbirliğiyle birde Çömlek müzesinin yapılacağını da buraya not edelim.

Türkiye’de sorunlarda terör nasıl ki üçüncü sıraya geriledi, Trabzon’da da Çömlekçi dönüşümü üçüncü sıraya düştü.

Birinci sıra Türkiye ile birebir. Hayat pahalılığı. İlk sıraya oturdu. Trabzon pahalı kentlerden birisi oldu.

İkinci sırada ise acil koduyla Trbzon’un istihdam ihtiyacı var.

Binlerce genç işsiz, iş bekliyor.

Çözüm?

Trabzon’da çözüm yerel yönetimlerden aranıyor. Ve yerel yönetimlerin tamamına yakını da fazla istihdam sebebiyle zorda. Maaş sıkıntısı çekenler bile var.

Araklı Tekstil OSB hayata geçse bile üstleneceği istihdam kesin çözüm olmaz. Oysa, yatırım adası tamamlandığında şehrin gazını alır.

Üniversite mezunu, bilgisayarın her türlü özelliğini yemiş yutmuş gençler beden işçisi aranıyor ilanına başvuruyor!

Başkan Ahmet Metin Genç’e yatırım adasının geleceğini de sordum.

Başkan Genç, ‘Son bir toplantı yaptık. Arsin yatım adasının dolgusu 20 milyar TL gibi bir rakam olarak hesaplanıyor. Yerel yönetimler ve ticaret odası öncülüğünde neler yapabiliriz. Dolgunun ne kadarını kendi imkanlarımızla dökebiliriz. Bunu yapabilirsek yap işlet devrete de altyapı oluştururuz. Yatırım adası gündemden düşmedi. Sadece yeni bir yol aranıyor.’

Benim anladığım şu,

Merkezi yönetimin Erzincan Trabzon demiryolu ve Yatım adası planlamasına 2025’de para yok. 2026’da da zor.

Başka yatırım alanları bulacağız.

Bakanlar, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, KTÜ, STK’lar ve Trabzon’un olmazsa olmazı Basın mensupları mutlaka istihdam sağlayacak çalıştay yapmalı, kafa yormalılar.

Trabzon Güney Çevre yolu hızını buldu. Sera gölünün bulunduğu bölgeye köprülerin ayakları konulmaya başlanmış. Birçok tünel ve viyadük aynı anda çalışılıyor.

Trabzon sahil geçişini yapan, Trabzon Kanunu bulvarını ilmik, ilmik ören, Güney Çevre yolunun ilk kısmını Akçakale’den başlayıp Yıldızlı’ya getirecek olan MAPA inşaat olacak.

MAPA’nın patronu her yıl tüm CEO, Genel Müdür ve Başmühendisleri toplar ve rapor alır ve şöyle dermiş: ‘Zararda etseniz kaliteden ödün vermeyin.’

Onun için MAPA çeyrek asırdır Trabzon’da ve kimse rahatsız değil.