Uzun zaman oldu yazmayalı. Yazdıklarının tesiri olmayınca, yazmak bile bazen heyecan vermiyor yazana. Yazmak, okumak, anlatmak yetmiyor, hayatımıza tatbik edemedikten sonra.

En basiti, sigaranın üzerine bile sürekli sağlığa zararlıdır yazmasına rağmen, yılda milyonlarca ölüme, sakat kalmaya neden oluyor. Fakat doktorundan, psikoloğa, öğretmeninden, idarecisine kadar her okuyanından kullanıcısı çok, demek ki yazmak da yetmiyor.

Hani Fuzuli demiş ya “ söylesem tesiri yok, sussam, gönül razı değil”. O misal yine de yazmaya, okumaya devam edeceğiz. Hayatımıza bazı şeyleri tatbik edeceğiz, ders alacağız.

Koca dünya gözle görülmeyen bir virüs belâsıyla yoğruluyor. Peki ders alıyor muyuz? Onca uyarılara rağmen neden ders alamıyoruz? En büyük ders değil midir ki ölüm, anlayana. Fakat ölümden bile ders alamıyoruz.

Onca uyarılara rağmen bırakamıyoruz bazı kötü alışkanlıkları. Hâlen daha yere tüküreni, yere çöp atanı, maskesini sorumsuzca savuranı gördükçe çıldırıyorum. Ölümden daha başka ne olmalı şu yaşadıklarımızdan ders çıkarmak için.

Nereye bu gidiş? Nedir bu amansızca boşa koşuşturmalar?  Her gün yeni bir cinnet, her an yeni bir cinayet haberiyle sarsılıyoruz. İnsanlık her gün irtifa kaybediyor. 

Pandemi bahanesi oldu, insanlığın şirazesi kaymış gidişatının. Hunharca tükettik ne varsa, doğal kaynaklar bile can çekişiyor. Su kaynakları bitmiş, kuraklıkla birlikte gıda kaynakları da hızla tükendi, tükenmeye de devam ediyor.

Maddi manevi tükeniyoruz, tüketiyoruz birbirimizi. Ruhi bunalımlar, psikolojik vakalar gittikçe artmakta. Geçenlerde bir iş için hastaneye uğradığımda psikiyatri doktorunun öğleye kadar yüze yakın hastaya baktığını duyunca gidişatın ne derece vahim olduğunu anladım.

Hiç şüphesiz artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Herkes bu gidişatın sonunun ne olacağını düşünüyor. Karamsar düşünmek istemiyorum ama kötü günleri geride bıraktık, daha kötü günler bizleri bekliyor. 

Sadece dünyayı sarsan virüs mutasyona uğramıyor. Her konuda her şey değişime uğruyor, mutasyon geçiriyor. Sanırsam insanlık evrim geçiriyor. Ne olur durup iyice düşünelim, nereye bu gidiş? Her şey gönlünüzce olsun, sağlıklı mutlu bir hafta diliyorum.