Trabzon Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin 30 Büyükşehir Belediyesinden bir tanesidir. Engebeli arazisi ve yüz ölçümü itibariyle de en zor şartlarda hizmet getirilen bir şehirdir. Türkiye’deki Büyükşehir belediyelerinin hazineden aldığı paydan çok daya düşük bir geliri var.

Yani nüfusa göre yapılan gelir dağılımına istinaden Trabzon kendisine eş değer birçok büyükşehir belediyesinden daha az geliri olan bir belediyedir.

Gelir dağılımı nasıl yapılıyor

Hazine yüzde 6'lık büyükşehir belediye payının yüzde 60'ı doğrudan ilgili büyükşehir belediyesi hesabına aktarırken, kalan yüzde 40'lık kısmının yüzde 70'i nüfusa, yüzde 30'u yüzölçümü esasına göre büyükşehir belediyeleri arasında paylaştırır.

Trabzon’a nüfus bakımından kendisine denk sayılan iller arasında yer alan Erzurum, Trabzon’dan daha çok pay alıyor.

Hem de öyle küçümsenmeyecek kadar fark var.

Yani Erzurum, Trabzon’dan en az aylık 200 milyon liradan fazla gelir elde ediyor.

12 ya vurun bakın hangi rakama çıkıyor

Sadece Erzurum değil Eskişehir, Kayseri, Sivas gibi şehirleri de eklemek mümkün.

Eski Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bu gelir adaletsizliğini yıllarca sürdürmesine rağmen maalesef gerekli düzenleme yapılamamış ve Trabzon daha az pay almaya devam etmiştir, ediyor da.

Buna rağmen Trabzon Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyeciliğin bir gereği olarak sürekli vatandaşının hakkını koruyan ve kollayan bir yönetim sergilemiştir.

Nedir bu?

Vatandaşın direkt cebinden çıkan kalemlerle ilgili olarak.

Biri taşıma diğeri de içme suyu.

Halkın olmazsa olmazlarıdır

Hele de su hayattır.

Türkiye’de 29 Büyükşehir Belediyesi’nin gelirleri Trabzon’dan daha yüksek olmasına rağmen en ucuz ulaşım ve en ucuz suyu Trabzon halkına sunuyor.

Bu çok önemli bir hizmettir

Hem suyu en ucuza kullanıyoruz hem de ulaşımdan en ucuz Trabzon halkı yararlanıyor.

Antalya, Hatay, İstanbul, Bursa, Muğla, Kayseri, İzmir, Balıkesir, Erzurum, Kocaeli, Manisa, Samsun, Tekirdağ, Aydın, Ankara, Gaziantep, Ordu, Adana, Kahramanmaraş, Eskişehir, Malatya, Şanlıurfa, Mersin şehirleri Trabzon’dan daha pahalı taşıma gerçekleştiriyor. 

Denizli ve Diyarbakır Trabzon’dan birkaç kuruş daha ucuz taşıma gerçekleştirirken Sakarya ile aynıyız.

Su fiyatında da en düşük şehirlerden biri yine Trabzon’dur.

En ucuz suyu sağlayan ikinci şehiriz

Trabzon 17,30 lira ton fiyatı

Adana 17,14,

Van 19.93,

Erzurum 18,75,

Eskişehir 23,17

Ton fiyatı bunlar.

Türkiye’de en ucuz su imkanı sağlayan büyükşehir belediyeleri bunlar iken, Samsun 27,85, Sakarya 26,92, Ordu 31,24, Muğla 61, 06, Mersin 41,14, Mardin 20,22, Manisa 46,08, Malatya 23,58,  Konya, 28,61, Kayseri 29,27 lira ile en pahalı su veren belediyeler oldu.

Yani işin özeti şu;

Trabzon gelir dağılımında hazineden en düşük payı alan şehirlerden biri olmasına rağmen vatandaşına en ucuz suyu ve ulaşımı sağlayan Büyükşehir Belediyesidir.